Работниците и служителите в Гърция започнаха еднодневна стачка, настоявайки за

...
Работниците и служителите в Гърция започнаха еднодневна стачка, настоявайки за
Коментари Харесай

Стачка в Гърция предизвика хаос в Атина

Работниците и чиновниците в Гърция започнаха еднодневна стачка, настоявайки за по-високи заплати на фона на скока на цените на силата и главните артикули, съобщи Ройтерс.
В Атина хиляди хора стачкуваха по време на втората 24-часова стачка тази година поради високата инфлация. Някои от протестиращите носеха плакати с надписи „ Без съкращения, без орязване на заплатите “.
Фериботите останаха в пристанищата, а прекъсването на публичния превоз провокира безпорядък в столицата.
Таксиметровите водачи също се включват в 24-часовия митинг. Държавните учебни заведения и лечебните заведения вземат участие в синдикалния митинг, както и чиновници от средствата за всеобща информация.
Авиационните управляващи оповестиха нощес, че ръководителите на полети и чиновниците на гражданската авиация въпреки всичко няма да вземат участие в стачката. Така анулирането на вътрешните и интернационалните полети, както и измененията в разписанията на полетите, оповестени от главните гръцки самолетни компании за през днешния ден, ще бъдат поправени, като доста полети ще бъдат осъществени. Пътуващите бяха посъветвани да се свържат с самолетните компании, осведоми Асошиейтед прес.
Гръцките синдикати упорстват за по-ниски налози и нарастване на минималната работна заплата, която сега възлиза на малко над 700 евро на месец.
Това е следващата стачка в Европа, където растящите разноски за живот и скокът на цените на сила след нахлуването на Русия в Украйна накара служащите да разгласят стачки този месец в няколко европейски страни.
Гръцката стопанска система регистрира близо двойно по-голям напредък от междинния за еврозоната тази година с помощта на възобновяване на туризма. Инфлацията от 12 % обаче е на близо тридесетгодишен връх и е измежду най-високите в еврозоната.
„ Работниците... се борят с задушаващата гръцките семейства инфлация, с сходните на джунгла условия на пазара на труда, с бремето, което носят от години, " обявиха от Общата конфедерация на труда.
Профсъюзът, който съставлява частния бранш, съобщи, че е „ императив “ за държавното управление е да се оправи с инфлацията, която подкопава приходите на хората.
Гръцкото държавно управление похарчи над 9 милиарда евро от септември 2021 година за дотации за електрическа енергия и други ограничения за облекчение на възходящите разноски на фермерите, семействата и бизнеса. Кабинетът даде обещание да усили пенсиите през идната година за първи път от финансовата рецесия в страната и да увеличи още минималната заплата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР