Работници от оръжейния завод Емко в Трявна протестираха днес с

...
Работници от оръжейния завод Емко в Трявна протестираха днес с
Коментари Харесай

400 оръжейници от Емко на протест: Държавата унищожава завода ни

Работници от оръжейния цех " Емко " в Трявна стачкуваха през днешния ден с спокойно шествие край интернационалния път Русе - Свиленград, в региона на село Вонеща вода. Провокира ги отнемането на лиценза на компанията, което на процедура значи завършек на производството.

400-те души бяха спрени от кордон служители на реда и протестиращите не съумяха да блокират Прохода на Републиката.

Хората се опасяват, че могат да останат без работа. Твърдят, че компанията съзнателно се води към банкрут.

Лицензът на предприятието бе лишен в края на юли с решение на междуведомствения съвет по отчет на министъра на стопанската система, откакто Министерство на вътрешните работи установило нарушавания в производството, а решението се свързва с спора сред Делян Пеевски и Цветан Василев.

Без да разяснява техните имена, шефът Славчо Демиев съобщи:

" Явно има ползи, които са срещу активността на компания " Емко ". Тези ползи са задоволително мощни и съумяха да впрегнат държавната машина против компания " Емко ". От това евентуално е предизвикано и решението на междуведомствения съвет ", разяснява Демиев.

На въпроса кой стои зад това той отговори: " Ясно е - вносителят е министърът на стопанската система по отчет на Министерство на вътрешните работи ".

Предписанията на вътрешното министерство към този момент са изпълнени и лицензът може да бъде възобновен, уверен е Демиев. Решението също би трябвало да бъде на съвета, в който влизат представители на министерствата на защитата, на стопанската система, на вътрешните и на външните работи.

Надяваме се на умно решение, което няма да докара до прекратяване на едно българско произвеждане - означи Демиев.

" В завода работят над 800 души. Ако те останат без работа в дребен град като Трявна, ще има последици за всички ", разяснява Ваньо Лазаров, един от протестиращите служащи.

Ако няма решение през седмицата, ще се провеждат нови митинги и ще бъдат затваряни пътища.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов отбрани отнемането на лиценза с обстоятелството, че в активността на завода са открити редица нарушавания, които би трябвало да бъдат остранени. 

„ Има погрешно запазване на муниции и други субстанции. Държат се такива и на индустриална площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната сигурност ”, разясни Караниколов пред Нова тв.

Той даде обещание лицензът да бъде възобновен при премахване на нередностите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР