Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна

...
Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна
Коментари Харесай

Работниците от германската промишленост започват поредица от стачки

Работници от немската индустрия стартират късно през днешния ден нова протестна вълна в металургични и машиностроителни компании в цялата страна след неуспеха на договарянията по изискванията на труд сред синдикати и работодатели през уикенда, осведоми Ройтерс.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, центърът на немската индустрия, служащи ще стачкуват по 24 часа до петък, като измежду засегнатите е американският автомобилостроител Ford.

В цялата страна протестните дейности ще обзет към 260 компании тази седмица, измежду които 70 в Северен Рейн-Вестфалия и 40 в Бавария, където са централите на концерни като Siemens и MAN.

Профсъюзът IG Metall, сплотяващ 3,9 милиона служащи от металургията и машиностроенето в Германия, желае увеличение на възнагражденията с 6 на 100 и опция служащите да минават на 28-часова работна седмица за интервал до две години с право по-късно да се върнат към предходните си работни часове.

Близо милион служащи към този момент се включиха в късите предупредителни стачки този месец в поддръжка на настояванията на синдиката.

Удължаването на митингите до 24 часа е последният „ сигнален изстрел ” на IG Metall, преди да организира гласоподаване измежду членовете си за огромни протестни дейности, които могат да сковават компании, разчитащи на веригата за доставка на авточасти и други съставни елементи.

През 1984 година служащи стачкуваха седем седмици в поддръжка на настояванията на IG Metall за понижаване на работната седмица от 40 на 35 часа.

Синдикатите и работодателите оставиха отворена опцията за обновяване на договарянията след планувания завършек на стачките в петък, само че всяка страна прикани другата към по-голяма подготвеност за отстъпки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР