Работници от Автомагистрали - Черно море, които не са получили

...
Работници от Автомагистрали - Черно море, които не са получили
Коментари Харесай

Асен Василев с решение за изплащането на заплатите на работниците от Автомагистрали - Черно море

Работници от " Автомагистрали - Черно море ", които не са получили своите заплати, стачкуваха пред Министерския съвет през днешния ден. В следобедните часове те се срещнаха с финансовия министър Асен Василев.

След диалозите министър Василев посочи, че срещата е била за целия отрасъл, а освен за " Автомагистрали - Черно море ".

" Както знаете, там сме в една особена обстановка, че има подписани контракти, като има направени възлагания доста над цената на договорите, което значи, че тези възлагания са направени в нарушаване на Закона за публичните поръчки, който лимитира до 50% да е анекс, в случай че се направи на контракта над цената за възлагане ", сподели Василев.

" Това, към което се обединихме със строителните компании, както и с сътрудниците от Министерство на регионалното развитие, " Автомагистрали " и АПИ е да предложим на Народното събрание да разреши с явен лист на договорите, явен лист на възлаганията, АПИ да подпише анекс за действителната стойност на възлаганията, за което ни би трябвало глоба на Народното събрание, защото това е нарушаване в Закона за публичните поръчки, с цел да може на база тази действителна стойност по-късно надлежно да бъдат направени разплащанията към тези компании. Като в този анекс, който се подписва, има явен проект за погашение на сумите, което пък би разрешило на банките да създадат надлежно факторинг на тези заплащания.

Другото, към което се обединихме, е с обособен анекс, защото това отново би надхвърлило сумите на договорите, да се подпишат отново контракт по контракт с ясно приложение, със наказания на Народното събрание, да се разреши на АПИ да подпише контракти за зимно разчистване и поддръжка на пътната система. До края на април следващата година, като в това време се проведат естествени публични поръчки. И живот и здраве от май месец следващата година да имаме действителни публични поръчки с действителни суми, които не са в нарушаване на закона ", сподели още министърът.

Точно в 11 часа под прозорците на властта се събраха протестиращи служащи на синдикалната организация " Автомагистрали - Черно море ". За следващ път желаеха да им бъдат изплатени близо 37 милиона лв. за ремонта на автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора.

Протестиращите за малко блокираха придвижването в региона към триъгълника на властта.

По обед при недоволните пътни служащи дойде и служебният районен министър Виолета Комитова. Тя им заяви, че страната търси решение да се разплати на сдружението, само че съзря политически ПР в дейностите на протестиращите.

" Това е политически ПР, тъй като в този момент тъкмо би трябвало да е отговорна министър Комитова, по тази причина че някой е договарял задания за ремонт на пътищата за 1,5 милиарда. Не мога да поема периоди за 1,5 милиарда, който го няма в бюджета. Това е трябвало да стане през предходната година, през септември, октомври и ноември ", сподели Комитова.

" Искаме някакво решение с съответни дати. Когато ние отиваме да работим на обект, имаме график, и в случай че не го спазим, биваме глобявани по 40 хиляди лв. всеки ден. Г-жа Комитова сподели, че политизираме. Не, ние не политизираме, това ни е във всяка една декларация. Нас не ни интересува дали е на власт Бойко Борисов, дали е на власт Стефан Янев ", сподели Асен Тодоров от " Автомагистрали Черно море ".

Протестиращите се заканиха, че в случай че не бъде решен въпросът с неизплатените им заплати, ще разпънат палаткови лагери пред Министерския съвет и Президентството.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР