Работници и служители от Пристанище Варна-Запад протестираха за по-високи заплати.

...
Работници и служители от Пристанище Варна-Запад протестираха за по-високи заплати.
Коментари Харесай

Служители от пристанище Варна-Запад протестираха за по-високи заплати

Работници и чиновници от Пристанище Варна-Запад стачкуваха за по-високи заплати. Според тях в оценката за изискванията на труд не е отразен фактът, че работят с рискови товари.

На Пристанище Варна-Запад се обработват всички товари от девненските химически фабрики. Това са азотни торове, натриев карбонат и фосфорит, които са рискови субстанции. Хората споделят, че всекидневно излагат на заплаха живота и здравето си.
Пенка Илиева, КНСБ-Пристанище Варна-Запад: Сега, в случай че ви покажа документа, подобен товар не се работи в пристанището. Тоест рисковите товари, които се обработват, не се заплащат съответно? Не единствено, че не се заплащат. Те не се отразяват, че са с такива вредности за здравето на хората.
Заплатите на пристанищните служащи варират всеки месец според от количеството на обработените товари. Според калкулации на администрацията, междинната заплата е 1600 лв..
Кирил Димитров, кранист на Пристанище Варна-Запад: Това е непосилен труд. Просто се убиваме от работа за 1600 лв., а би трябвало да вземаме двойно повече.
Ръководството на врата съобщи, че от следващата година се планува нарастване на заплатите с 5%, а от идващия месец се подвигат разценките за обработката на товарите.
Петър Сеферов, изпълнителен шеф на Пристанище Варна ЕАД: Най-странното е, че част от тези хора бяха на тези срещи, знаят, че са признати разценките за повдигането им, просто на хората се препредават други неща. Колективният трудов контракт се съблюдава едно към едно, най-вероятно сме най-проверяваната компания в този район.
Транспортният министър пък изрази опасения, че зад митингите стоят политически ползи.
Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: За миналите години нарастването на средствата за заплата е с 20%, за тази година и за идната за планувани още нараствания на заплатите... Учуден съм, по тази причина споделям, уповавам се да няма политически детайл този митинг.
Работниците са безапелационни, че в случай че до две седмици настояванията им не бъдат изпълнени, ще стартират ефикасни протестни дейности.
 Протест на служащи и чиновници от пристанище Варна-Запад Протест на служащи и чиновници от пристанище Варна-Запад
Работници и чиновници от пристанище Варна-Запад излязоха на митинг за по-високи заплати. Те декларират, че работят с рискови товари и постоянно са обгазяв...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР