Работници и служители от Агенция по геодезия, картография и кадастър

...
Работници и служители от Агенция по геодезия, картография и кадастър
Коментари Харесай

Служители в кадастъра излязоха на протест в страната за по-високи заплати

Работници и чиновници от Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) излязоха на предупредителна стачка пред постройката на институцията в  София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Ямбол и Враца . Исканията им са да получават заплати с най-малко 20% нарастване, считано от 1 октомври, оповестява Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Стачката е проведена от Синдиката на административните чиновници (САС) " Подкрепа ".

По калкулации на синдиката са нужни 600 хиляди лв. за нарастването на парите за 350 души в народен мащаб. Стачката е национална, предупредителна и едночасова. Ако не се чуят настояванията на чиновниците на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, ще се премине към ефикасни протестни дейности и ще се прекрати тяхната работа.

В знак на кротичък митинг, един час през днешния ден не работиха чиновниците и служащите от Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Пловдив . В службата в града са заети 22-ма души.

Стачкуващите държаха листове с надписи: " И за нас има инфлация ", " Ще стачкувам, колкото би трябвало ".

" Обидно ниските хонорари са повода за огромното текучество на фрагменти, а оттова и за затрудняване естественото обслужване на жителите ", разясниха чиновниците в кадастъра. " Средната заплата, която получават е 900 лева ", разяснява Никола Бадев, шеф на службата в Пловдив. По думите му това е повода да няма младежи, които желаят да стартират работа в кадастъра. Само през последната година са напуснали трима експерти.

Бадев заяви, че единствено службата в Пловдив внася непосредствено в републиканския бюджет към 2,5 милиона лв. от такси. Преди промени в Закона за кадастъра и имотния указател 75 на 100 от тях са оставали в службата, като средствата са употребявани за заплати, образования, материали и консумативи. Той упорства да не са второстепенни разпределители на средствата, а да станат държавна конструкция към Министерски съвет.

Ако настояванията на протестиращите не бъдат изпълнени, ще спре работата на 70 нотариуса и четири служби по вписванията единствено в Пловдивска област и ще бъде блокиран капиталовият развой, изясни Бадев. По думите му настрана сега се създават кадастрални карти на над 30 обитаеми места в Пловдивска област и всички те се одобряват, ревизират и управляват от чиновници на службата.

Началникът на службата във Варна Красимира Божкова уточни, че трудът им е извънредно виновен, а са свръх натоварени. Само 26 души заместват труда може би на 50 или 100 индивида, разяснява тя и моли към всички държавни органи да подходят отговорно към настояванията на чиновниците.

Заради ниското възнаграждение хора напущат службата, а през последните две години няма нито един младеж, който да желае да стартира работа при тях. Причината за това е неналичието на вероятност в заплащането, уточни Божкова. Старши специалистът в службата Даниела Иванова добави, че стачкуват за почтено заплащане, тъй като заплатите им са обидно ниски и затова желаят съответно нарастване, съобразено с работата, която правят.

Служителите ще продължат не единствено с едночасовите стачки -  " Ще спрем да работим трайно, до момента в който не бъдем чути или не ни се усилят съответно заплатите ", заключи Иванова.

В районната работа по кадастъра във Велико Търново работят 11 експерти, всички с инженерна специалности, само че огромна част от тях получават заплащане под хиляда лв.. Това сподели инж. Нели Отчева, шеф на службата по кадастър, и акцентира, че е нужно най-малко с 20 % заплатите да бъдат увеличени.

Искането на сектора е изпратено до Министерството на районното развиване и благоустройството, механизмът за нарастването ще бъде направен от Конфедерацията на труда " Подкрепа ", и по-специално от Синдиката на административните чиновници, посочи Дешка Мандикова, регионален ръководител на КТ " Подкрепа ".

Щатът на службата по кадастъра във Враца е девет бройки за цялата област, а неотдавна един от инженерите геодезисти е напуснал и към този момент са осем чиновници, съобщи Българска телеграфна агенция. Работи се по нови 10 кадастрални карти на землища в община Враца, а общо за региона поддържа и следи за промени 155 карти, изясни началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър Диана Начева, инженер-геодезист с съвсем 30 години трудов стаж, и означи, че това е голяма база данни, която визира целия капиталов развой в страната.

Тя уточни, че междинната заплата в Агенцията по геодезия, картография и кадастър е 1 345 лв.. Като шеф на службата към Агенцията във Враца Диана Начева получава заплащане под междинното. Затова всички чиновници упорстват за нарастване на заплатите с 20 на 100, което да е в действие от 1 октомври.

Ако настояванията им не бъдат чути, митингите ще продължат, безапелационни са чиновниците във Враца. Тогава ще преминат и към безсрочна стачка с спиране на активността на службата.

В Русе обстановката е сходна. По думите на началника на службата Диана Иванова, заплатите на чиновниците не са се увеличавали през последните две години, което води до текучество. В същото време има потребност от висококвалифицирани фрагменти, които не могат да се намерят, тъй като нямат предпочитание да работят за толкоз ниски хонорари .

В момента в службата в Русе са заети 9 души, които получават брутна заплата от 1000 лв., като за инженерните специалности е 1200 лв..

В знак на поддръжка, към протестиращите в Ямбол  се причислиха архитекти, синдикалисти и чиновници на общински администрации.

Девет са чиновниците на Агенцията в Ямбол, които обслужват 104 обитаеми места в региона. Желаещи да постъпят няма, при стартова съществена заплата 900 лв. за висшист. Обемът на работа е голям, сподели началникът на звеното инж. Румяна Христова.

" Средно дневно сред 80 и 120 индивида минават. Изключително натоварено е, а работата е доста виновна, тъй като въпреки всичко става въпрос за парцелите на хората. Работим с общините, с регионалната администрация, съдилищата, частни компании, нотариуси ", сподели още тя.

" Изисква се огромен кръг с информация, с която да сме готови - не е единствено геодезия, има и правна страна. Буквално е унизително заплащането ", разяснява Галена Блажева. Тя уточни, че работи в службата от 14 години и заплатата ѝ сега е 1000 лв..

Настояванията на стачкуващите са с Постановление на Министерския съвет да бъдат обезпечени 600 000 лв. за нарастване на заплатите им, само че не изключват и друга опция.

" Агенцията генерира значително доходи, защото услугите се заплащат. Дори едно отчисление от тези доходи, би задоволило предстоящото покачване ", сподели старши специалистът от службата в Ямбол Камен Карастоянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР