Работник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип. Според

...
Работник в испанска птицеферма е заразен с птичи грип. Според
Коментари Харесай

Испания регистрира първи случай на птичи грип при човек

Работник в испанска птицеферма е инфектиран с птичи грип. Според Министерството на здравеопазването това е първият случай на инфектиран човек в Испания и вторият в Европа, заяви БНР.

Заразяването е станало в провинция Гуадалахара, където на 17 септември беше доказано огнище на птичи грип H5N1. Работникът е бил изолиран в продължение на 11 дни до момента в който пробата не е посочил, че към този момент е негативен. Не е имал признаци и не се е наложило да бъде признат в болница, макар, че съгласно здравните управляващи птичият грип може да докара до гибелта на болния. Колегите му не са инфектирани.

Предаването от човек на човек е доста мъчно и съгласно Световната здравна организация няма доказателства, че може да стане и посредством термично обработена храна. Въпреки това се предлага наблюдаване на огнищата на птичи грип.

Само за една година в Испания са открити 36 огнища в аграрни стопанства и 79 измежду дивите птици, откъдето най-вероятно идва болестта след контакт с животните в птицефермите, оповестяват от Министерството на земеделието, рибарството и храните. При последното, намерено в Уелва през август, бяха убити 37 000 бройлери.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР