Работната група ще се съсредоточи върху енергийния преход, метана, икономика

...
Работната група ще се съсредоточи върху енергийния преход, метана, икономика
Коментари Харесай

САЩ и Китай създават работна група за съвместни действия в областта на климата

Работната група ще се концентрира върху " енергийния преход, метана, стопанска система и ефикасното потребление на ресурсите, нисковъглеродните и устойчиви провинции/държави и градове, както и върху залесяването ", оповестиха в взаимно официално съобщение китайските държавни медии и държавният департамент на Съединени американски щати.

Двете страни обявиха, че поддържат декларацията на водачите на Г-20 за утрояване на международния потенциал за възобновима сила до 2030 година, и дадоха обещание да работят дружно по световно, правно обвързващо съглашение за битка със замърсяването с пластмаса.

Възобновяването на активността на двустранната работна група бележи нормализирането на връзките в региона на климата сред двете страни след спирането през 2022 година в резултат на визитата на някогашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван - самоуправляващ се остров, към който Китай има искания за суверенитет, напомня Българска телеграфна агенция.

Групата ще се концентрира върху основни области на съдействие и ще обменя информация за политиките и технологиите за понижаване на излъчванията.

Усилията на Китай да понижи личните си въглеродни излъчвания ще бъдат в центъра на вниманието на договарянията на КОП28 , защото страната към момента утвърждава нови електроцентрали на въглища в опит да обезпечи енергийна сигурност.

Пекин и Вашингтон се споразумяха, че ще " ускорят заместването на производството на електрическа енергия от въглища, петрол и газ ", само че не се загатва за последователното унищожаване на изкопаемите горива - цел, която Китай дефинира като " нереалистична ", отбелязва Ройтерс. Те се ангажираха също по този начин до края на десетилетието да реализират прогрес по " най-малко пет " широкомащабни плана за съдействие в региона на улавянето, оползотворяването и съхранението на въглероден диоксид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР