Работната бригада, която по желание на EVN окастри дървета в

...
Работната бригада, която по желание на EVN окастри дървета в
Коментари Харесай

Ландшафтен архитект след „чистката“ на EVN: Дърветата в Коматево са уязвими и опасни

Работната бригада, която по избор на EVN окастри дървета в Коматево, не е представлявана от професионални резачи, научи TrafficNews . Това проличава и по непрофесионално свършената работа, както и мизерията останала след тях. По-голямо терзание за локалните обаче бе дали растителността изобщо може да се възвърне.

За отговор на този и още въпроси TrafficNews се обърна към пловдивския ландшафтен проектант Невена Пачеджиева - член на Съюз на ландшафтните архитекти в България, зам.-председател в Научно-техническо сдружение по озеленяване, зам.-председател в Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив. Ето по какъв начин арх. Пачеджиева разбора работата на резачите:

„ При по този начин орязаните клони, дърветата тотално губят формата на короната си. За хармония няма потребност да приказвам. Растенията ще избият с голям брой дребни леторасли, които ще се опитат да заместят изгубените клони. Това ще изтощи растенията и те ще станат по-податливи на заболявания и неприятели “, безапелационна е тя.

Според нейното мнение от отрезите, изключително тези над 5 см, елементарно ще влязат заболявания и патогени, които ще стартират бавното ликвидиране на дърветата.

„ Небалансираните корони, които резачите са създали, пък са причина за вреди при по-сериозни ветрове. Отрезите в основата, както споделих, са вход за гъби и патогени, от които ще стартират гнилостни процеси, и по този начин има уязвима точка на височина 2-3 метра, от която би могла да се компрометира здравината на цялата корона. А това е много рисково “, разяснява ландшафтният проектант.

Тя припомня, че Дирекция Екология координира цялостната активност по изследване, планиране, създаване, стопанисване и запазване па всички зелени площи на територията па Община Пловдив:

„ В структурата обаче няма нито един ландшафтен проектант или експерт, учил градеж и поддържане на зелените площи, което е тъпо. В отделите Екология в районните кметства също няма ландшафтни архитекти, на които да им е вменена задача за следене на тези действия “, безапелационна е арх. Пачеджиева.

Може би това е повода в коментар за предходна обява по тематика от регион „ Южен “ да посочат пред TrafficNews , че еколозите им не намират нищо неправилно в цялата картина. Според експертите там дърветата са орязани правилно, на верните отстояния, тъй че да не пресечен жиците на електроразпределителното сдружение. „ За растителността няма проблем “, допълниха оттова.

„ Заради неналичието на експерти от Съюз на ландшафтните архитекти не стопираме да молим за основаване на административна конструкция, която да се грижи за този значим за града детайл. Преди две години кмета Здравко Димитров даде обещание, че такова ще бъде направено, преди няколко месеца зам. кмета по Екология - Анести Тимчев, също. Остава да чакаме и да се надяваме “, заключва арх. Невена Пачеджиева.

Остава отворен въпросът за какво колосът EVN не е наел оторизирана компания, която да извърши нелеката и явно виновна процедура по орязване на растения. Интересно, в случай че тази процедура се извърваше от някоя австийска централа на компанията дали още веднъж щяха да се наемат непрофесионални резачи на дървета?

Пачеджиева онагледява със скица вярно и погрешно рязане на дървета:



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР