Работна среща за опазването на пчелите и пчелните семейства при

...
Работна среща за опазването на пчелите и пчелните семейства при
Коментари Харесай

Над 1100 са регистрираните пчелари в област Русе

Работна среща за опазването на пчелите и пчелните фамилии при битката с заболявания, неприятели и бурени, се организира в Областната администрация в Русе.

Тя бе водена от заместител регионалния шеф Людмил Христов и шефа на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) инж. Иван Ласонин. Срещата бе подбудена от провежданите растителнозащитни мероприятия в интервала на разцвет на земеделските култури, като на нея пчелари, аграрни производители, локалната и държавната администрация имаха опция да обсъдят тематиката. Началникът на отдела по растителна отбрана в ОДБХ доктор Галина Георгиева увери, че се правят непрекъснати инспекции, като контролът се реализира както посредством документални инспекции, по този начин и посредством оценка на риска, като на инцидентен принцип се избират и ревизират аграрни производители, които са към 2000 в района. През тази година още веднъж се организира дейна осведомителна акция в общините на територията на региона, чрез видеоматериали и разяснителни полемики. Техният фокус е върху предприемането на нужните ограничения, които би трябвало да бъдат взети от всяка от страните. Основната цел е допустимо най-бързо и в действително време да се уведомяват притежателите на пчелини за идните третирания с артикули за растителна отбрана. При обмисляне на мероприятия от земеделските стопани, профилираната платформа ЕПОРТ, където и земеделците, и пчеларите би трябвало да бъдат регистрирани, автоматизирано изпраща SMS до притежателите на пчелини. При отнасяне на земеделските култури е належащо е да се съблюдава радиус от 3 км към блока, който ще бъде третиран, като уведомяването е не по-късно от 72 часа преди мероприятието. Същевременно в интервала от 15 март до 31 май се обезпечени мобилни екипи от инспектори, чиновници в Областна дирекция по сигурност на храните, които в празнични и почивни дни за времето от 8 до 18 часа одобряват сигнали и правят инспекции. Така се цели повишение успеваемостта на формалния надзор. Не на последно място от Областната дирекция по сигурност на храните разясниха, че в последните години се следи трайна наклонност за понижаване на авиационните третирания, както и, че през миналата година, както и от началото на 2022-а досега няма подадени сигнали и тъжби за загуби при пчелари от района.

Като позитивна наклонност от ОДБХ означават по-високата осведоменост на земеделските стопани при провеждането на растително-защитни мероприятия.

Санкциите при открити нарушавания са високи. По закона за пчеларството при неспазване на ограниченията за запазване на пчелите от отравяне и методите за осъществяване на растителнозащитните мероприятия санкцията за физическо лице е от 3 000 до 5 000 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец глобата е в размер от 8 000 до 10 000 лв.. Друга глоба е при неспазване на възбраната за напръскване по време на разцвет на културите. Глобата за физическите лица е от 3 000 до 5 000 лв., а за юридическите и едноличните търговци още веднъж от 8 000 до 10 000 лв.. И не на последно място, според Закона за отбрана на растенията, който употребява артикули за растителна отбрана от професионална категория на приложимост без да има документ по член 83 се санкционира с санкция от 400 до 1 400 лв., за юридическите лица и едноличните търговци е от 800 до 2 600 лв.. Актовете за определяне на този тип нарушавания се сформират от контролните органи на БАБХ.

По-подробна информация в Русенско демонстрира, че записаните пчелари в Русенско са над 1100, а пчелните фамилии са към 55 000.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР