Работна среща по повод предстоящите на 2 април 2023 г.

...
Работна среща по повод предстоящите на 2 април 2023 г.
Коментари Харесай

Подготовката на парламентарните избори обсъдиха на работна среща в Областната администрация на Силистра

Работна среща във връзка идните на 2 април 2023 година изключителни избори за образуване на състава на 49-ия парламент на Република България бе извършена в заседателната зала на Областна администрация Силистра. Тя предшества плануваните за тази неделя – 26 март, от 10 ч.,обучения по общинина на управленията на всички 221 СИК, в 47 от които ще се гласоподава единствено на книжен притежател. Общините обезпечават за визуализация мултимедийни устройства. Препоръката е участниците в образованията да са осведомени авансово с методиката, с цел да се сложи акцентиране единствено на най-важните моменти. В някои от общините – Силистра, Тутракан, Главиница, образованията ще бъдат осъществени от представители на „ Информационно обслужване “.

Срещата бе по покана на регионалния шеф инж. Николай Неделчев и мина с негово присъединяване и на заместник-областния шеф Димитър Тодоров. Сред участниците бяха представители на разнообразни институции и на всички общини от област Силистра, както и част от управлението на РИК за 20-и МИР Силистра в лицето на Марияна Чобанова – ръководител, и Илхан Ахмед – секретар.

Най-рано на следващия ден – 22 март, РИК ще вземе решение за оперативния проект, съдържащ и резюме на методиката за осъществяване на изборите. Предварително е известно, че във всяка секция ще има по три комплекта от напътствията – по един за ръководителя, неговия заместител и за секретаря. На 24 март в РИК Силистра се чака да дойдат материалите, а бюлетините и машините – на по-късен стадий.

Стана ясно, че във всички преносими секции, както също в МБАЛ по места, в старческите домове и в секциите в селата Главан, Майор Ценович, Поп Кралево и Сърпово (всички те в община Силистра) не е планувано видео наблюдаване при преброяване на гласовете в бюлетините. На всички останали ще бъдат раздадени комплекти, включващи телефон, стик и по две инструкции за проби в деня за размисъл и за самото наблюдаване в изборния ден.

Специално за това следва в избрана секция на уеб страницата на ЦИК видео клип да изясни по какъв начин би трябвало да се случи всичко съгласно напътствията. Предвидено е да се работи с три мобилни оператора, като разпределението е съгласно с покритието по места. Там, където вероятно няма сигнал, ще бъдат правени видео записи. В това отношение регионалният шеф Неделчев предложи общините да се допитат до кметовете и до кметските наместници, с цел да получат информация по въпроса.

От името на Министерство на вътрешните работи бе уведомлението, че се чака да бъдат доказани или обновени маршрутите за доставка на машините, а от „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, че към този момент са тествани половината от секциите и не са открити проблеми. Препоръката на РЗИ е съобразена с обстоятелството, че региона се намира на така наречен „ опашка на грипните и на другите форми на респираторни болести “, заради което се предлага проветрение в секциите. Както и да са налични дезинфектанти, избран брой маски и ръкавици за потребление при нужда от страна на членовете на СИК и на гласоподаватели.

Според представителя на „ ЕНЕРГО-ПРО “, с изключение на дежурните спешни групи в деня на изборите ще бъде разполагаем и звено на 12-часов режим на работа. Ще работят и телефони – националният и локалните, за които има информация на уеб страницата на сдружението, подготвени да одобряват сигнали за възможни повреди. Без сигнал за възможен проблем не се планува обиколка по секциите за инспекция на нередности с електроснабдяването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР