Работна група към комисията по здравеопазване в парламента е постигнала

...
Работна група към комисията по здравеопазване в парламента е постигнала
Коментари Харесай

След казуса с драстичните цени на онколекарствата: има консенсус за законови промени

Работна група към комисията по опазване на здравето в Народното събрание е постигнала консенсус за законови промени, които да отстраняват фрапантните разлики в цените за онколекарства в държавните и частните лечебни заведения.

Това разгласи пред bTV депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Васил Пандов.

Този следобяд предлагането би трябвало да бъде прегледано от членовете на здравната комисия, а в идващите ден или два да влезе за разглеждане и в пленарната зала.

Разследване на малкия екран към този момент сподели фрапиращи разлики в цените на едни и същи медикаменти, с които лечебните заведения лекуват онкоболни пациенти у нас.

Проблемът идва от там, че частните лечебни заведения сега не организират публични поръчки за този вид медикаменти, а се договарят за цената непосредствено с търговците на едро, която Здравната каса е длъжна да заплати.

" Едната част от казуса е, това че частните лечебни заведения не организират публични поръчки. Другата част от казуса е, че без значение, че те не организират публични поръчки, няма формула или регулация каква цена касата заплаща отвън избраната пределна цена, " изясни Пандов.

Затова предлагането е бил реализиран консенсус да се направи формула, която да отстрани голямата разлика в цените на онколекарствата в държавните и в частните лечебни заведения, която доближава и до 28 пъти.

Пандов напомни, че старания за разрешаване на проблема се вършат от предишното лято и макар постигнатото единодушие в пленарната зала при предходното гласоподаване предлагането не е било подкрепено от ГЕРБ-СДС, " Възраждане " и други партии.

" Моето пояснение, е че този модел, който съществува от толкоз години може би има своите способи да не бъде нарушаван, " сподели Пандов.

Той изясни още, че лечебните заведения не би трябвало да извличат облага от разликите в цените на медикаментите, а тези разлики евентуално отиват по веригат при производители, вносители и търговци на едро в случай че не се потвърди, че има сделки сред двете страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР