Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно

...
Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно
Коментари Харесай

Ивет Горанова: Томас Бах ни даде насоки и работим здраво за връщането на каратето на Олимпийски игри

" Работим крепко, с цел да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че желаеме това да се случи. Щастлива съм, че имахме опцията да проведем диалог с господин Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет), който ни даде насоки, по които да работим. Имаме огромен късмет и ще създадем всичко допустимо това да се случи. Не може да се изясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го схванат. Това би трябвало да се изживее ", шампионката от Токио 2020 Ивет Горанова на конференция през днешния ден.


Каратето бе включено в програмата на Игрите в японската столица, като тогава Горанова се възползва по допустимо най-хубавия метод от шанса си и сграбчи златния орден в категория до 55 кг на стила кумите. След като стана ясно обаче, че спортът няма да участва на Олимпиадата в Париж 2024 българката и нейни колежки поеха самодейност да върнат каратето допустимо най-скоро назад в програмата, като Ивет даже се срещна персонално с президента на МОК Томас Бах и му връчи писмо по време на визитата му в България преди месец.

" Какво тъкмо би трябвало да се направи, не мога да отговоря. Такава информация нямам. Томас Бах ни посъветва да натискаме Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, защото те взимат решението за Лос Анджелис. Ако не сме в листата, МОК не може да направи нищо по въпроса. Важно в този момент е да работим с американците. Все в миналото ще се върнем в олимпийската стратегия. Ако не на тази Олимпиада, то на идната, дай Боже ", разяснява Ивет Горанова.

Българката приказва още и за упованията си по отношение на идните Европейски игри в Краков Малополска, Полша, където тя ще пази купата, която завоюва в Минск през 2019-а. Надпреварата стартира на 22 юни, а Горанова ще има нов треньор - олимпийската шампионка на 61 кг кумите от Токио 2020 - Йована Перкович от Сърбия.

" Този път елементарно смъкнах килограмите. Нямах проблем с това. Иначе годината стартира с доста промени - пристигнах да пребивавам в София и смених треньора. Йована Перкович до неотдавна беше играч и ни беше нужно време да свикнем, само че го направихме. След пет месеца работа дружно се усещам добре и имаме добра връзка. Минах през една или две травми, които ми повлияха на душeвността. Това се случи през февруари и март месец. Сега съм добре. Направих няколко контролни надпревари за Европейските игри и се вълнувам за присъединяване си. Чувствам се добре и душевен, и физически. Ще дам максимума от себе си ", показа Ивет.

" Ще опитам да печеля първото място, само че най-много отивам там, с цел да се развличам. Не се тормозя от това, че ще бъда единствената българска състезателка. Фокусирана съм и не се разпръсквам. Ще бъда на 55 кг - на моята си категория. Познавам всичките си съпернички, към този момент съм печелила против тях. Донякъде е тежест, че пазя купа, само че желая да повторя този триумф ", добави олимпийската ни шампионка от Токио.

По време на днешната конференция стана ясно още, че с казуса с включването на каратето в олимпийската стратегия се е заел и президентът на Българската Национална Федерация по Карате (БНФК) Алексей Петров.

" Президентът на нашата федерация господин Алексей Петров работи с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Той се е заел с тази виновна задача и прави всичко по силите си. Ивет и нейната треньорка Йована Прекович имаха среща с господин Томас Бах по този въпрос, който се надявам да има позитивна развръзка още за Лос Анджелис 2028 ", разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР