Работим за връщане на малките ученици в клас още следващата

...
Работим за връщане на малките ученици в клас още следващата
Коментари Харесай

Денков: Не очаквах нивото на ваксинация да остане толкова ниско

Работим за връщане на дребните възпитаници в клас още идната седмица. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в изявление за „ Свободна Европа “.

„ Идеята е да се провежда тестване в учебно заведение. Да се обезпечат безвъзмездни проби от районните здравни инспекции, да се създадат в учебно заведение и надлежно учебното заведение да може да продължи работата “, сподели проф. Денков.

Той означи, че е в непрекъсната връзка със здравния министър доктор Стойчо Кацаров, само че решенията, които се взимат, не са политически: „ Ние много си контактуваме с министъра на опазването на здравето, само че той има доста проблеми. Понякога не съумяваме задоволително бързо да обменим информация. “

Това, което се промени през последните две седмици е, че ние вдигнахме внезапно равнището на заболеваемост в България, като цяло, в пъти. И също по този начин равнището на заболеваемост на децата и младежите от 0 до 20 години. От 15 септември до предходната седмица за децата повишихме заболеваемостта пет пъти, изясни Денков затварянето на учебните заведения.

Ние имаме разпределението на карантинираните деца по възрастови групи. Действително има разлика сред първи и четвърти клас и по-късно прогимназиално и гимназиално. Но разликата не е толкоз огромна. Тя е два пъти – два пъти и половина в границите на тези възрастови групи, сподели още той.

Действително първи до четвърти клас са в условен най-малко, само че това не значи, че там не се разболяват деца. В болница има деца и това би трябвало да се имам поради, когато се вземат решения, посочи министърът.

Действително изискуем опрощение като държавно управление за това, че се случиха по този метод внезапните промени, само че те бяха провокирани от извънредно комплицираната епидемиологична обстановка в София и в няколко други области, сподели още проф. Денков.

Това, което не чаках в този момент е, че ние ще бъдем на толкоз ниско равнище на имунизация. Ако ние бяхме на равнището на имунизация на европейските страни, тази зараза нямаше да се развие по този метод, сподели още просветният министър пред „ Свободна Европа “.

Второто е, че към 1 септември направих доста срещи с наставнически организации, с училищен организации, тъй като там също има доста огромен разнобой. Също и с отговарящите за образованието в политическите сили.

Тогава нямаше никаква настройка за налагане на по-строги ограничения, с изключение на в доста дребна част от родителските организации, които през вчерашния ден пристигнаха с нас и ни поддържаха. Защо? Защото тогава това изглеждаше ненужно. Нямаше зараза. Всичко изглеждаше умерено. Излизаха политически лица на трибуната на Народното събрание и споделяха: „ не се ваксинирайте, няма потребност от никакви ограничения “. Те и в този момент не престават.

Нямаше публичното осъзнаване, че тези ограничения би трябвало да се случат. Моето мнение е, че в случай че бяхме се пробвали да ги използван тогава те нямаше да влязат в деяние, тъй като нямаше да бъдат публично признати, обясни проф. Денков.

На въпрос реалистично ли е от вторник до петък да бъде проведен развой за тестване на учениците, министърът дава отговор: „ Понеделник е неучебен ден поради 1 ноември, Денят на националните будители. Това, което се опитваме, без да мога да го обещая още, е във вторник, сряда, четвъртък най-късно, да върнем децата от първи до четвърти клас на учебно заведение “.

По отношение на типовете проби за учениците, Денков разяснява, че утвърждава тези вид близалка. Защото те са доста по-удобни, доста лесни и за децата, и за учителите за осъществяване. Проблемът е, че някои от родителите споделят: „ аз не желая нищо да влиза в устата на детето “, изяснява просветният министър. И прибавя: За тези с отхрачването казусът е, че са по-трудни за операция и там един преподавател няма да може да се оправи с целия клас, с цел да тества всички деца и там би трябвало да влезе някой, който да помогне.

Ако родител откаже да тества децата си, те остават у дома, сподели Денков. И призна, че това ще натовари доста организацията, само че различен излаз няма.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР