Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон

...
Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон
Коментари Харесай

Марияна Николова: Работим усилено за един по-добър летен туристически сезон

Работим интензивно, с цел да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 година, в изискванията на пандемията от COVID-19 и макар неразбираемата обстановка, оставаме с вярата, че рецесията е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, само че не можем да не отбележим, че тя ще остави своя дълготраен отпечатък в по-нататъшното развиване на туристическата промишленост. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото съвещание на Консултативния съвет по туризъм, което се организира онлайн, оповестиха от министерството.

Вицепремиерът е показала прогнози, съгласно които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се чака вътрешният туризъм да е малко под нивото от 2019 година и покрай постигнатите резултати през 2020 година

По думите ѝ има капацитет за привличане на още български посетители, които обичайно почиват в чужбина. Очаква се относително огромен интерес от българските гости към дребните курорти, както и към морски и СПА туризъм, посочи тя. Те все по-често ще търсят места за настаняване с дребен потенциал - като къщи за посетители, сподели вицепремиерът и добави, че прогнозите са най-вече българи да отседнат в хотелите, поради че те разполагат с най-голяма леглова база.

Министърът очерта проблемите пред лято 2021 - късен старт на резервациите, всеобщата имунизация, по-малко потребление на въздушен превоз, както и обстоятелството, че децата не подлежат на имунизация.

Вицепремиерът е споделила още пред членовете на съвета, че черноморските ни летища и летище София са подхванали редица ограничения за справяне с разпространяването на COVID-19. Аеропортовете са готови, персонално се уверих дали се съблюдават ограниченията във Варна и Бургас, е било безапелационна министър Николова.

Прогнозните данни за двете морски летища за интервала май-октомври 2021 година демонстрират, че към 5 хиляди кацания се чакат на Летище Варна и към 7 хиляди кацания на Бургас, което съставлява надлежно спад в размер на 6 на 100 и 21 на 100 по отношение на същия интервал на 2019 година

Министърът е показала и подхванатите ограничения за стабилизиране на бранша, както и визия за цифрова промяна в туризма. По отношение на признатата Годишна стратегия за национална туристическа реклама за актуалната година, вицепремиерът е обърнала внимание върху някои акценти.

Основната цел на програмата е да наложим позитивен имидж на България като безвредна, сигурна и спокойна дестинация, е споделила тя и е припомнила, че за тази година наложеният бюджет възлиза на 17 млн. лв., като фокусът в таргетирането е подложен върху вътрешния туризъм, прилежащите страни и Европейски и други пазари, които са обичайни целеви пазари за входящ туризъм и от които има благоприятни условия за пътешестване.

Николова заяви още, че от макроикономическа позиция туристическия бранш в България е освен значим съставен елемент на Брутният вътрешен продукт, само че и значителен източник на приток на задгранична валута за платежния баланс на страната. В тази връзка предвиждаме да се извърши изследване за основаване на аналитична рамка и инструментариум за оценка на каузи на бранш " Туризъм " към Брутния вътрешен артикул, разяснява тя. Тя уточни още, че в правенето му ще се включи и академичната общественост в лицето на Университета за национално и международно стопанство.

По време на срещата са били разисквани и тематики свързани с PCR тестванията, автобусните транспорти и издаването на визи за съветските жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР