Работим по документи, които двамата президенти ще могат да обсъдят

...
Работим по документи, които двамата президенти ще могат да обсъдят
Коментари Харесай

Има ли светлина в тунела за преговорите между Украйна и Русия

" Работим по документи, които двамата президенти ще могат да обсъдят в допълнение и да подпишат. Очевидно това ще стане в скоро време, тъй като това е единственият метод за преустановяване на тази война ", съобщи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който взе участие в договарянията сред Киев и Москва.

Когато нахлу в Украйна, задачата на съветския държавен глава Владимир Путин бе военно да пречупи страната, да смъкна държавното управление й и да постави завършек на стремежите й за присъединение към НАТО. Той уточни, че желае да " демилитаризира и денацифицира " Киев и да отбрани рускоговорещите жители от това, което окачестви като геноцид от страна на украинското държавно управление. Тези поръчки при започване на нашествието обаче наподобява, че ще бъдат занижени поради хода на война, която Путин неверно предполагаше, че бързо ще завоюва, написа английската Военновъздушни сили. Сега Москва към този момент не желае да смъкна държавното управление, а вместо това се цели в неутралитет за Украйна.

Подоляк твърди, че има опция прекъсването на огъня да стартира през идващите дни, защото съветските сили са заседнали на сегашните си позиции. И двете страни приказват за реализиран прогрес по време на диалозите - съветникът на украинския президент споделя, че Путин е смекчил изискванията си, а съветският външен министър Сергей Лавров разяснява, че " характерната класификация на думите " в документите е " покрай договаряне ".

Но не липсват и опасения, че договарянията към момента са единствено странично шоу на продължаващата война. И че намирането на трайно споразумяване на спора ще се случи едвам тогава, когато Кремъл се убеди, че не може да реализира победа на бойното поле.
Реклама Кой какви условия слага
Киев встъпи в договарянията със следните претенции - прекъсване на огъня и евакуиране на съветските войски, само че също по този начин и законово обвързващи гаранции за сигурност, които ще дадат на страната отбрана от група от съюзнически страни, които биха предотвратили офанзиви и биха взели интензивно присъединяване на страната на Украйна в спора.

Според анализатори изтеглянето на съветските военни до позициите им отпреди войната освен е цел на Киев, само че ще бъде и изискване на Запада, който няма да желае опция за основаване на различен съветски " замразен спор ". Същевременно украинските настройки претърпяха промени, като в този момент президентът Зеленски споделя, че хората към този момент схващат, че НАТО няма да ги одобри за членове и тази " истина " би трябвало " да бъде приета ".

Пред Financial Times поискал анонимност съветски източник, осведомен с договарянията, споделя, че се разисква съглашение, което би дало и на двете страни опция да афишират победа във войната: " Всяка страна се нуждае от победа. Путин би трябвало да може да я продаде на хората. Той може да каже, че сме желали да спрем Украйна да се причисли към НАТО и да разположи непознати бази и ракети на своя територия. Ако те се съгласят с това, той може да каже: Постигнах го. "

В началото на нашествието съветският президент искаше Киев да признае анексирания Крим за част от Русия и да признае независимостта сепаратистките източни региони. Бъдещето на полуострова и на Донецк и Луганск към момента надалеч не е позволено, само че те може да не се трансфорат в препъникамък, в случай че двете страни в договарянията се съгласят да се занимаят с казуса на по-късен стадий. Освен това Москва, наподобява, е приела, че не може да смъкна украинското държавно управление и да го размени с " чинно " ръководство.
Реклама
" Усещането е, че Путин ще би трябвало да одобри доста по-ограничен лист ", разяснява пред Военновъздушни сили Татяна Становая от Carnegie Moscow Center. Това е, тъй като Русия обмисля разновидността за " неутрална и демилитаризирана " Украйна, която да има своя войска и флот, по сходство на модела на Австрия или Швеция, които са членки на Европейски Съюз. Австрия е неутрална, само че Швеция не е и в действителност взема присъединяване в учения на НАТО.
Какво включва " Украинският модел "
Източници на Financial Times показват, че сега се разисква проект от 15 точки, съгласно който Киев ще се откаже от упоритостите си да се причисли към НАТО и ще обещае да не позволява непознати военни бази и въоръжение в подмяна на отбрана от съдружници като Съединени американски щати, Англия и Турция.

" Ние предложихме " украински модел на гаранции за сигурност ", който планува неотложно и законово присъединяване на няколко страни - гаранти в даден спор на страната на Украйна, в случай че някой още веднъж наруши териториалната й целокупност ", съобщи Подоляк. Но детайлностите за тези западни гаранции за украинската сигурност и дали те са допустими за Москва може да се окажат спънка пред постигането на съглашение, както и статутът на териториите на страната, завзети от Русия и нейните проксита през 2014 година
Истински късмет или игра за време
Същевременно макар че Киев и Москва настояват, че има прогрес в договарянията, някои украински представители са скептични, че Путин е изцяло предан на мирни развой и се притесняват, че Кремъл просто печели време, с цел да прегрупира силите си и да възобнови нападенията. Украински източник на Financial Times обобщава терзанията: " Има възможност това да е заблуда. Те лъжат за всичко - за Крим, за скупчването на войски по границата, за " нервността " по отношение на нашествието. Трябва да упражняваме напън върху тях, до момента в който нямат различен избор, с изключение на да се съгласят на мирна договорка ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Банки и финанси 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Свят Реклама
Словенският министър председател Янез Янша, който във вторник беше в Киев дружно с сътрудниците си от Полша и Чехия и се срещна със Зеленски, показва пред в. Guardian опасенията си, че Русия " просто се пробва да измести вниманието към странична сцена, към фотоси от договаряния, не към фотоси от бойното поле. Това е остарял трик ".

Според Сам Грийн, шеф на Руския институт към лондонския King`s College, " вероятното пространство за реализиране на съглашение е напълно в главата на Путин. Не става въпрос за това какво може да предложи Киев и какво би било задоволително ма Москва. Не става въпрос за това какво би могъл да предложи Западът. Става въпрос за това какво Путин би могъл да се самоубеди да одобри, " споделя проф. Грийн пред Guardian.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР