Работим на пълни обороти, за да дадем глътка въздух на

...
Работим на пълни обороти, за да дадем глътка въздух на
Коментари Харесай

Министър Пулев: Работим на пълни обороти и по Плана за възстановяване

„ Работим на цялостни обороти, с цел да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент на българската стопанска система – микро-, дребните и междинни предприятия. Основният ни приоритет е да помогнем на бизнеса в условия на международни рецесии – галопираща инфлация и рецесия в енергетиката, да не се загуби нито една стотинка по европейските стратегии. “ Това съобщи в Силистра министърът на нововъведенията и растежа.

Той бе там с екипа си на мобилна приемна в регионалната администрация.

Целта е да се разпространява и запознае локалният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ и структурните фондове на Европейски Съюз. Министър Пулев разгласи, че от всички регистрирани компании в Силистра и региона, 99% попадат в сегмента микро-, дребни и междинни предприятия и могат да аплайват по Плана за възобновяване и резистентност, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

„ Много се спекулира с Плана за въстановяване и резистентност, само че той работи. По линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година ще канализираме 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана за възобновяване “,заяви министърът.

Той прикани бизнеса в Североизточна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична рационализация, на обща стойност 260 млн. лева

Пулев акцентира, че до края на годината се отварят още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

„ По 5 млн. лева дневно има Министерството на нововъведенията и растежа за планове на микро-, дребните и междинни предприятия до края на годината “, съобщи министърът.

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„ Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември “, добави министърът.

Велина Попова, шеф на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ уточни, че главните цели на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния капацитет, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други

На мобилната приемна на министъра и екипа му участваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Велина Попова, регионалният шеф на Силистра Николай Неделчев, заместник-областният шеф на Силистра Димитър Тодоров, както и регионалният шеф на Добрич Здравко Здравков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР