Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен, да бъде

...
Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен, да бъде
Коментари Харесай

ГЕРБ: Работим активно всеки български гражданин да бъде грамотен

Работим интензивно всеки български жител да бъде образован, да бъде потребен за себе си и за цялото общество, обявиха в декларация от ПГ на ГЕРБ. Позицията беше прочетена от парламентарната естрада от Галя Захариева.

Приетият с решение на Министерския съвет механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца в наложителна предучилищна и учебна възраст е една от стъпките за осъществяване на безапелационния ангажимент на ГЕРБ и държавното управление за превъзмогване на неграмотността за по-добър живот и стопански напредък, уточни Захариева.

Липсата на обучение води до спорове като в Асеновград или в Столипиново, до безработица и престъпност, означи тя и добави, че високите приходи и стабилната стопанска система се реализират единствено с качествено обучение. "Не можем да си позволим да харчим държавен и публичен запас в поддръжка на фамилии или групи от обществото, които не извършват конституционните си отговорности да изпращат децата си на учебно заведение, само че сме длъжни да осигурим задоволително механизми, тъй че всяко дете още на този 15 септември да влезе в детската градина или в класната стая и да остане там ", обявиха от ГЕРБ. Според ръководещите признатият от Министерски съвет механизъм е мярка в тази посока.

Документът изисква ангажираност на всички институции в образованието, обществената система и на полицията в помощ на фамилиите, децата и учениците, означи Галя Захариева. Във всяко обитаемо място с учебно заведение до 20 август ще бъдат образувани екипи, които ще работят за това всяко дете да е в детската градина или в учебното заведение, уточни тя. Екипите би трябвало да открият децата и учениците, които въобще не са ходили на детска градина или учебно заведение, както и тези, които са спрели да ги посещават в това време. Те би трябвало да открият и за кои деца съществува риск да изоставен просветителната система и да се подхващат ограничения за спомагателна поддръжка, изясни Захариева.

До 31 август кметовете на общини би трябвало да изготвят лист на децата, които е трябвало още предходната година да тъгнат на градина или учебно заведение, само че не са били записани. Екипите ще посещават домовете, ще беседват с родителите, ще бъдат привлечени и посредници от локалните общности. Събраната информация ще бъде предоставена на кметовете на общините, с цел да глобяват нарушаванията на Закона за предучилищното и учебното обучение, уточни още Захариева. Ако някои от децата не са открити на адресите, ще се търси подпомагане от ръководствата на Министерство на вътрешните работи за определяне на местопребиваването им, добави тя.

ГЕРБ даде обещание и двойно увеличение на учителските заплати за четиригодишен мандат, всяка година 330 млн. лв. вложения в образованието, уточни Захариева и заявява, че това е корав финансов и политически ангажимент за стимулирани учители и за по-добро обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР