Работилницата на Дядо Коледа не е нито в далечната финландска

...
Работилницата на Дядо Коледа не е нито в далечната финландска
Коментари Харесай

Пазители на традициите: Цехът за стъклени елхови играчки в Добрич

Работилницата на Дядо Коледа не е нито в далечната финландска планина Корвантунтури, нито в самобитната столица на Лапландия, Рованиеми, а в Добрич. Да, Добрич. Там се намира фамилната фабрика на Мирослав Димитров за произвеждане на стъклени елхови играчки. Той поема управлението на фабриката от своя тъст през 2021 година, или както Мирослав самичък споделя: „ Поех работата на някогашния Дядо Коледа “.


История на фабриката
Историята на фабриката стартира през 80-те години на предишния век, когато Георги Керанов, татко на брачната половинка на Мирослав, стартира производството на стъклени елхови играчки. През 1993 година Мирослав стартира работа във фабриката, само че след няколко години той и брачната половинка му вземат решение да се захванат с нещо друго.

Минаха доста години. 10 години живяхме в Германия, където бяхме устроили живота си. Двете ни деца приключиха образованието си в чужбина “, споделя Мирослав пред Economic.bg.

Но през 2021 година Георги Керанов споделя, че към този момент не съумява да се оправи с работата във фабриката, защото е на повече от 80 години.

И по този начин, съвсем непредвидено ние се прибрахме в България и с огромна обич продължихме производството “, споделя Мирослав.

През тези 30 години, в които Мирослав и брачната половинка му не са били част от фабриката, производството е било минимално. И макар мощната конкуренция от страна на бързооборотните артикули, импорт от чужбина, фабриката през всичките тези години не е серпантина работа и е съумяла да запази традициите в производството на стъклени елхови играчки.

Към днешна дата в България действат единствено две такива предприятия – една дребна фабрика в Пловдив и производството на Мирослав в Добрич. 

Вече успяхме да разтеглим производството и сега сме 10 души екип. Но с цел да се стигне дотук, инвестирахме всичко, което бяхме икономисали в Германия “, прецизира Мирослав.
Производство
Фабриката работи целогодишно и създава сред 25 000 и 300 000 играчки. Продукцията главно се осъществя в дребни магазини или занаятчийски базари в София, Бургас, Стара Загора, Русе, Варна.

Идеите на Мирослав не се изчерпват единствено с обичайните елхови стъклени играчки.

Тази година започнахме да произвеждаме стъклена играчка под формата на кукла, облечена в обичайната българска носия “, споделя Димитров. „ Освен това вършим стъклени сувенири, мощно се надявам, че ще върнем традицията хората да купуват стъклени сувенири “.


Туристически обиколки
Семейната фабрика на Мирослав се е трансформирала освен в място за произвеждане на стъклени играчки, само че и в средище, което събира на едно място дребни и огромни. Място, което учи на поминък и обичаи.

Имаме визити във фабриката от разнообразни хора. Идват и доста деца, които рисуват при нас. Имаме оферти и от разнообразни туроператори, които да водят хора и да ги срещат с производството “, споделя Мирослав Димитров.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР