Работи се по създаване на нова система за финансирането на

...
Работи се по създаване на нова система за финансирането на
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Инфекциозните болници ще бъдат финансирани по нова система

Работи се по основаване на нова система за финансирането на инфекциозните лечебни заведения в страната, както и за отпущането на целеви средства за тях. Това сподели на конференция през днешния ден във Варна ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му концепцията е те да бъдат изведени от обсега на възнаграждение на дейностите от здравната каса или най-малко да получават и национална поддръжка. Аргументът е, че лекуването на инфекциозни заболявания нормално е държавна политика. Доц. Тонев добави, че към този момент няма проекти за създаване на нова инфекциозна болница във Варна, само че най-вероятно ще бъдат отпуснати средства за осъвременяването на изискванията в актуалната.

Има концепция обаче Специализираната болница за лекуване на пневмо-фтизиатрични болести във Варна (известна в града като тубдиспансер) да бъде преобразувана в болница за белодробни болести.

Концепцията за развиване на лечебното заведение, което сега изпитва доста съществени финансови усложнения, се създава в партньорство с Министерството на здравеопазването. Доц. Тонев посочи, че концепцията е бъдещата болница, с изключение на заболели с туберкулоза, да обслужва пациенти с COVID-19 или с постковид синдром. Според него това ще даде късмет за развиването ѝ, изключително като се има поради, че здравното министерство анонсира откриване на клинична пътека за битка с постковидния синдром.

Вече вървят диалози с община Варна, защото тубдиспансерът е нейна благосъстоятелност, добави Тонев. По думите му разработваната идея за белодробна болница планува лечебното заведение да бъде трансферирано на Министерството или да бъде основано смесено сдружение, в което биха могли да влагат и други участници.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР