Работи се по ново регулиране на светофарните уредби и ефектът

...
Работи се по ново регулиране на светофарните уредби и ефектът
Коментари Харесай

Инж. Пламен Вълков: От НАП ни наредиха да спрем електронната...

Работи се по ново контролиране на светофарните уредби и резултатът върху трафика към този момент се вижда на доста кръстовища

Таксиметровите превозвачи да посочат съответни данни, ще ги предадем на Икономическа полиция

Ако юристите преценяват, ще потърся правата си в съда поради изказванията за корупционни схеми

- Инж. Вълков, група таксиметрови превозвачи упорстват за вашата оставка. Ще я подадете ли?

- Не. Не считам, че съм нарушил някакъв закон или разпоредба, с цел да депозирам оставка. Не смятам, че това би било редно, в случай че си правя работата. Единствено господин Здравко Димитров може да ми изиска оставка, тъй като съм в неговия екип, той ми е дал своя вот доверие и в случай че той ми каже, ще напусна.

- Протестиращите настояват, че в Общинското дружество „ Организация и контрол” и съответно персонално вие толерирате сивия бранш в Пловдив. Твърдят, че издавате разрешителни за таксиметрова активност, без да заплащат осигуровки на водачите. Има ли компании, които имат отговорности към страната, само че сте им издали позволение за работа?

- Няма такива компании и не може да има. Програмата в предприятието е направена по този начин, че в случай че някакво юридическо лице има обвързване към Национална агенция за приходите или друга държавна или общинска институция, тя

не ни позволява да издаваме нито лиценз, нито позволение.

Това е несъстоятелно обвиняване. Ако разполагат с съответни данни, дано да ни ги дават. Ние ще създадем инспекция и ще ги предадем на Икономическа полиция. Това е в нашите пълномощия, само че ние не сме проверяващ орган, с цел да наблюдаваме дали водачите са назначени на трудов контракт, или без. Разрешителните подлежат на инспекция на ДАИ, където също могат да подават сигнали.

- В документите, импортирани при вас, посочени ли са имена на компании от „ сивия” таксиметров отрасъл?

- Не. Под настояванията, които ще чета доста деликатно, има имена и подписи на уредниците на превозвачи и аз ще се съветвам с юристи и в случай че те смятат, че имам съображение, ще потърся правата си в съда за уронване на авторитет. Несериозно е и тяхното изказване, че не разрешавам на екипа на предприятието да работи. На срещата с групата протестиращи бяхме с целия екип. Можете да попитаме сътрудниците на кого от тях не позволявам да работи. Напротив! Правя всичко допустимо за естествена конюнктура, обезпечавам нужни средства за работа. Например

за Центъра за ръководство на трафика закупихме програмен продукт,

с който програмираме циклограмите, зелените талази и трафика, от което очевидно към този момент има резултат на доста места в града. Последната смяна е на кръстовището на бул. " Дунав " и бул. " В. Априлов ", която всички утвърждават.

- Таксиметровите водачи настояват, че нямат подпомагане от Община Пловдив за смяна на цената за транспорт на пасажери. Възможно ли е, минималната такса да се вдигне на един лев, както те оферират?

- Ние изпълняваме решението на Общинския съвет, с което се утвърждава цената. Минималната цена е 65 стотинки, оптималната - 1,30 лв.. Това са пазарни условия и в този диапазон те имат право да работят и да вземат решение на какви цени да карат. Миналата година организирахме среща с всички по-големи превозвачи по този въпрос, на която не се стигна до консенсус. Едните желаеха по-висока цена, другите упорстваха за по-ниска. Тогава не се стигна до решение.

- Ще бъде ли понижен патентният налог за такситата в Пловдив?

- Според наредбата Общината има право да предложи нов размер на налог " такси ", който преди няколко години беше избран на 700 лв.. От тази сума през 2021-ва те плащаха 300 лв., останалите средства се покриваха от страната поради пандемията. По закон, в случай че няма решение за смяна, данъкът остава същият за идната година. Срокът за внасяне на оферти е до 30 октомври. Освен администрацията право да вършат смяна на налога имат и представителите на политически партии в Общинския съвет - орган, който приема и променя локалните наредби.

Ние чакаме от таксиметровите превозвачи оферти,

които да разгледаме, да ги обосновем и вероятно да внесем за разглеждане в Общинския съвет.

- Има ли задоволително стоянки за такситата?

- Местата за стоянките са препоръчани от превозвачите и ние сме разгледали безусловно всички дружно с „ Пътна полиция”. Част от тях са утвърдени, други не са, а останалите са за джобове и са в развой на планиране и създаване. Въпросът е решен, само че те още веднъж недоволстват - да вземем за пример, че на бул. „ Източен” има единствено две местостоянки. В работна група, образувана особено по този въпрос, участваха трима представители на таксиметровите превозвачи, в това число от протестиращите сега. По стоянките продължаваме да работим.

- От неприятната маркировка се оплакват както таксиметровите превозвачи, по този начин и останалите водачи и пасажери. Ще се усъвършенства ли в миналото?

- По маркировката работят четири групи, от които две са от компанията, определена след извършената социална поръчка.

Тя поставя хоризонтална маркировка със леден пулверизатор

Обновиха бул. „ Освобождение” и довършват бул. „ Съединение”, след което стартират работа по Цариградско шосе. Друга група поставя термопластик на бул. „ България” - от колелото на панаира към Пожарната към моста на Адата. Обещаха до края на септември да приключат целия бул. „ България”. Нашето дружество закупи преди месец машина за леден пулверизатор и освежава пешеходните пътеки към детските и образователните заведения.

- Защо освежаването на маркировката е толкоз нетрайно и устоя единствено шест-седем месеца?

- Точно за това купихме новата машина за леден пулверизатор - поставя маркировка, която е с гаранция две години. Акрилната багра устоя единствено до шест месеца. През тази година бяха обезпечени в бюджета двойно повече пари за маркировка.

- Какво прави предприятието за трафика, против който недоволстват всички пловдивчани?

- В рамките на една година, откогато назначихме Ангел Велчев да ръководи Центъра за ръководство на трафика,

се направиха чудеса - зелени талази по бул. България”,

„ Руски”, „ Никола Вапцаров”. Велчев проектира и съгласува към 25 стрелки за дясно придвижване, което въведохме. Трафикът несъмнено е усъвършенстван, само че не забравяйте, че в Пловдив се правят поправки на основни булеварди, което няма по какъв начин да не се отрази на придвижването.

- Електронната система в градския превоз не работи, с изключение на табелите по спирките. Има ли някакъв прогрес по този план?

- Ние сме завели искови каузи против компанията реализатор „ Индра” и чакаме съдът да се произнесе. „ Индра” не си свърши работата до дъно, не обезпечи компанията, която да обслужва тази система. Според наредбата те трябваше да имат сервизна компания, оторизирана от тях за България, с цел да поддържа системата. В тази връзка получихме писмо от Национална агенция за приходите да спрем тази система, по тази причина заведохме каузи. Ще бъде оповестена социална поръчка за надграждане на електронно-билетната система, за която сега приготвяме техническа спецификация. Работят единствено осведомителните табели, за чиято поддръжка имаме екип. Смея да настоявам и се надявам, че в скоро време ще имаме работеща система. Закупили сме и програмен продукт за организация и обмисляне на градския превоз, на който образоваме двама чиновници, тъй като е комплициран и се равнява на второ висше обучение.

- Автобусните превозвачи ще получат ли спомагателни пари?

- Правим финансов разбор, откакто от компаниите ни показаха данни. След това ще проведем среща със заместник-кметовете Величко Родопски и Тодор Чонов, с цел да се вземе решение. Без този разбор няма по какъв начин да кажем дали ще дадем 1,5 млн. лв., или 500 000 лв.. Европейският правилник ще се ползва, откакто се вкара електронно-билетната система.

ВИЗИТКА

Пламен Вълков е назначен за шеф на Общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “ през март 2019 година, откакто от поста беше освободен Борислав Кръстев, към този момент някогашен началник на плана за електронната система в градския превоз. Преди това инж. Вълков е работил в отдел към същото дружество „ Улично осветяване “. Бил е и шеф на Агенцията за битка с градушките. Завършил е Техническия университет в Габрово със компетентност „ Електроснабдяване и електрообзавеждане “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР