Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от

...
Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от
Коментари Харесай

Министър Пулев: Във Варна предстоят две големи инвестиции за 11,6 млн.лв.

Работи се интензивно, с цел да се отстранят рисковете произлизащи от хакерските офанзиви, които бяха с висок интензитет, само че към този момент са овладени. Правителството работи на цялостни обороти, хакерските офанзиви се наблюдават непрекъснато от министъра на електронното ръководство Георги Тодоров. Министерството на нововъведенията и растежа беше със усложнен достъп до уеб страницата си единствено за седем минути.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна взаимно с регионалния шеф Марио Смърков, на която показа ограничения в поддръжка на бизнеса от региона по отношение на ПВУ и опциите за кандидатстване по него и по други европейски стратегии.

" По тази линия още преди няколко седмици сме почнали деен стратегически  диалог с интернационалните вложители, с цел да въведем най-хубавите интернационалните практики с фокус киберсигурност. Този  диалог е  по линия на Инициативата " Три морета “. Имаме дейна подписана декларация на равнище страни, там сме се обединили към една обща поддръжка и взаимоотношение със Съединени американски щати по отношение на 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, разгласи министър Пулев. Той добави, че взаимно с Министерство на превоза и вицепремиера Христо Алексиев интензивно се беседва с интернационалните сътрудници, за това по какъв начин да се усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура, с фокус върху киберсигурност. " Стартирахме този развой като самодейност на служебния кабинет още преди три седмици. Правим рамката на база, на която да се влага в инфраструктурата, с цел да могат да се вкарат най-хубавите практики от позиция на киберсигурност “, посочи още министърът на нововъведенията и растежа.  

Пулев акцентира още, че по линия на МИР по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/ още на следващия ден се отваря и процедура за " ИКТ решения и киберсигурност “ за над 30 млн. лева " По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Тя е извънредно съответстваща поради обстановката “, уточни той и добави, че финансирането ще е 100% безплатно, българският бизнес ще може да употребява средствата за киберсигурност, уеб сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и цифров маркетинг.

Министър Пулев заяви във Варна, че към този момент е завършила първата процедура по Плана за възобновяване, която беше отворена през МИР – за Технологична рационализация с бюджет от 260 млн. лева " По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 оферти за 1 милиарда лева Само от Варна по Технологична рационализация са кандидатствали 144 компании за 31,4 млн. лева “, съобщи той. Общо над 32 хиляди компании са регистрирани в региона, от които 99%  са микро-, дребни и междинни и дават отговор на изискванията за кандидатстване по стратегиите на МИР.

По думите му министерството поддържа региона и по линия на вложенията. Той заяви, че през Българската организация за вложения ще бъдат сертифицирани напълно скоро два плана, които ще влагат 11.6 млн. лева и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

" По Енергийна успеваемост подписаните контракти с компании от Варна са 38 за 4 млн. лева, а общо по цялата стратегия ОПИК са финансирани 118 компании за 56 млн. лева в секторите произвеждане на метали, за машини, съоръжение и други От тях 110 контракта към този момент са изпълнени “, стана ясно още от думите на Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството.

Министър Пулев разгласи още, че за рекордно къс период е подадена и към този момент е утвърдена от Европейска комисия една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и нововъведения /ПКИП/ с общ бюджет от 3 милиарда лева По думите му Програмата е подадена  втората седмица на август и на 3 октомври към този момент е утвърдена. " Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година. Тя ще бъде в размер на  близо 130 млн. лева и ще бъде за  разработване на нововъведения в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023г. по ПКИП сме възнамерявали да отворим и още три процедури “, акцентира той. Министърът на нововъведенията добави още, че в границите на идващите седмици ще бъде изпратена за утвърждение и Програмата за научни проучвания /ПНИИДИТ/, която е с бюджет от 2.14 милиарда лева Така общо ще имаме 5 милиарда отворени стратегии за новия програмен интервал по линия на структурните фондове, разгласи той.

Министър Пулев съобщи, че в допълнение по Плана за възобновяване  ще бъдат отворени още три процедури до края на годината. За  ИКТ и киберсигурност, за акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила, с бюджет от 200 млн. лева, както и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за  120 млн. лева Така общо до края на годината единствено по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.

На брифинга участваха още началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов и основният шеф на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ към Министерството на нововъведенията и растежа Илияна Илиева. Мобилната приемна на министъра е част от обиколката му в страната за разпространение на опциите за бизнеса по ПВУ и новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП). До момента мобилни приемни бяха извършени в Перник, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Силистра, Бургас, Стара Загора и Смолян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР