Работи са за това от 1 юли 2020 г. част

...
Работи са за това от 1 юли 2020 г. част
Коментари Харесай

Цената на тока за бита частично ще се освободи от юли

" Работи са за това от 1 юли 2020 година част от контролираната цена на електрическата енергия за бита и дребните предприятия да се образува на пазарен принцип ", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в сряда.

Частичното освобождение на цената на тока за семействата е условие на Европейската комисия, която в противоположен случай няма да утвърди желаната от България финансова поддръжка за производители на електрическа енергия в интервала до 2030 година От думите на шефа на държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) Ангелин Цачев стана ясно, че Брюксел упорства най-късно до 2025 година пазарът на електрическа енергия да излезе отвън страната и цените да се образуват напълно по търговски покупко-продажби.

Не е явен резултатът от промяната

Петкова не се ангажира какъв ще е делът на пазарната цена в контролираната, което е от значимо значение за резултата на тази промяна върху повишението на цените.

Винаги до момента Комисията за енергийно и водно контролиране е определяла за бита по-ниски от действителните цени на тока. Вкарването на пазарна съставния елемент в цените за семействата, евентуално съпроводено с наложително извеждане на свободния пазар на дребните компании, ще докара по повишаване на тока с повече от сегашните към 2 % годишно. С какъв брой обаче, ще зависи от това какъв % от цената за семействата ще идва от пазара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР