Работещият в Америка български диригент, обичан от публиката заради емоционалните

...
Работещият в Америка български диригент, обичан от публиката заради емоционалните
Коментари Харесай

Маестро Максим Ешкенази: Моцарт е музикален наркотик за мен

Работещият в Америка български диригент, обичан от публиката поради прочувствените модерни тълкования на класиката, ще води Оркестъра на Радио Класик ФМ в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 8 септември за. Солист в концерта ще бъде виртуозната Мила Георгиева.

Маестро, чакаме Ви във Варна в концерт с Оркестъра на Радио Класик ФМ, който през тази година празнува 20 години от основаването си. Как се срещнахте с елитната българска групировка?

Първата ни взаимна изява беше през 2006 година в НДК в София с Пинкас Цукерман, един от най-известните цигулари на нашето време и по този начин почна взаимният ни път. Беше един доста прекрасен концерт - един от първите на новото време с прославен солист от далечни страни.

Кои са запомнените моменти с оркестъра, които пазите в сърцето си със особено отношение?

Работата с братовчед ми Веско Ешкенази, другите симфонии, които сме свирили дружно, работата със Светлин Русев, с Джошуа Бел, с Мила Георгиева, с Пинкас Цукерман - с него имахме още концерти, с Шломо Минц... След това огромните концерти, които правихме с кино музика на Pixar, които отново бяха в НДК - едни мощно значими концерти и за мен, мисля, че и за оркестъра, а и за българската аудитория, тъй като бяха оригиналност по това време.

Как чувствате Оркестъра на Радио Класик ФМ?

Много-много близо. Ние към този момент 15-16 години работим дружно, постоянно се връщам на драго сърце - това е един високопрофесионален оркестър с доста добър концертмайстор, което прави нещата доста лесни за мен - оказва помощ на работата с оркестъра, дори някои от функционалностите по подготовките биват изземвани от концертмайстора - в случай че аероплан не пристигна в точния момент или нямам опция за подготовка. Дълъг развой са нашите връзки с оркестъра - с доста работа, доста наслада и доста сполучливи концерти. И продължаваме с прелестни планове. Ето идваме при вас във Варна на 8 септември за концерт с Мила Георгиева с Моцартова стратегия - Трети и Пети концерт за цигулка, които Мила свири с необикновен жанр и усет на нейния Страдивариус. Ще осъществим също и една интродукция, която по-рядко се извършва - “Митридат, цар понтийски ” и една симфония - №17, която още по-рядко се извършва. Много изтънчена, с доста висок жанр стратегия с произведения на великия композитор, чиито мелодии дори и децата на две години разпознават. Това е ценителски концерт, тъй като е напълно Моцартова музика, виенска школа и ние към този момент сме го правили в София, само че на нова сцена постоянно е нова компликация. Надявам се на концерта ни във Фестивалния комплекс хората да могат да се допрян до това необикновено изкуство, наречено Моцарт, до прелестния гений на Мила Георгиева и елитния оркестър на Класик ФМ радио.

Вашето персонално користолюбие към Моцарт?

Моцарт е с мен от много-много рано - бях на 5-6 години. При мен нещата са по този начин - татко ми е цигулар, 40 години е свирил в Софийската филхармония, и от дете моята баба Виолета ме водеше на концерти да чувам концертите им. Дали съм бил на 1 или 2 години, не знам - очевидно е било доста овреме, дори си припомням, че и по подготовки ни водеха. Това е основало у мен една мощна обич и пристрастяване към тази музика,затова Моцарт доста овреме е част от мен като музикант. А по-късно към този момент в моята малко по-зряла възраст излезе филмът “Амадеус ” на Милош Форман, който беше доста впечатляващ, с оркестъра на Академията “Сейнт Мартин ин дъ фийлдс ”. Слава богу, имах по-късно опцията доста пъти да приготвям разнообразни оркестри за диригента, който е записвал тази музика, което ме направи доста благополучен. Моцарт съществува като част от моя живот от доста рано, което, естествено, е музикален опиат за мен.

Нека се върнем към Вашето креативно другарство с Мила Георгиева - знам, че е доста отдавнашно, само че бихте ли споделили от кой момент се знаете и по кое време решихте да музицирате дружно. Как бихте определили музикантската същина на Мила?

Аз може би познавам Мила, отпреди тя да ме познава. Е, може и да не е тъкмо по този начин, само че си припомням, че ходехме на уроци при първия ни преподавател тогава - Александър Серафимов - горе на пазара в “Младост ”. Тя идваше със своя татко и аз с моя татко - ходехме на уроци по цигулка. След това бяхме в Музикалното учебно заведение - тя е с една година по-малка от мен, по-млада е от мен, аз почнах от 5-годишен и тя се появи на втората година. След няколко години към този момент всички момчета бяхме влюбени в Мила Георгиева, тъй като тя е красива, надарена, тя обаче към този момент беше станала звезда. Изпълняваше концерти с всички оркестри в България. И по-късно изчезна - отпътува да учи в Juilliard School още от учебно заведение, а аз отпътувах да изучавам в Америка чак откакто приключих Консерваторията. И по-късно продължавах единствено да слушам за нея, за сполучливите й концерти по света. И към този момент превъртаме лентата - към този момент много по-зрели - преди три години, се срещаме отначало - Оркестърът на Класик ФМ радио ни среща в действителност за взаимен концерт. Още в първите няколко минути на взаимната ни работа аз разбрах, че ми е доста прелестно да музицирам с Мила, методът ни на работа очевидно съответства някак. И от този момент сме създали много планове - от

2019 до 2022 година, даже и през коронавирус пандемията, имахме много концерти, измежду тях с Времената на Вивалди, след това с Вивалди и Пиацола, минали сме през съвсем всички български оркестри. И несъмнено, концертите на Оркестъра на Радио Класик ФМ, които са доста - внезапно се отпуши един доста прелестен развой да работим дружно. Всъщност ние сме дружно освен на сцената, ние сме другари - бащите ни са другари, фамилиите ни са другари, в този момент и децата ни стартират да стават другари - симбиозата е цялостна.

От последните мъчно предвидими сезони кои Ваши планове ще запомните и какво планирате в България и в Америка, където живеете, за идващите месеци?

Бърз обзор ще направя - няма да се съсредоточвам върху Америка, не мога да поканя хората в Лос Анджелис, само че ще ги поканя в България. Този септември се обрисува един доста ангажиран месец и на двата континента, само че характерно в България всичко избуя доста мощно. Почваме с концерта на 8 септември с Мила Георгиева във Варна, ден по-късно в Русе с българската поп звезда Михаела Филева и Русенската филхармония имаме концерт навън, на площада - подарък за русенската общественост. След това се прибирам в Америка - имам подготовки и концерти и се връщам идващия вторник, а в петък вечер, на 16 септември, имаме концерт отново с Михаела Филева - в София. Ще бъде на доста забавно място - на езеро, в “Дружба ” - събитието също ще е подарък, ще е под патронажа на Софийска община. На 17 септември към този момент честваме Деня на София с Оркестъра на Класик ФМ, само че с други солисти и с друга стратегия. Ще подготвим кантатата “Глория ” от Антонио Вивалди, с Гергана Николаева, мецосопран, Таня Угринова, сопран, Софийския камерен хор “Васил Арнаудов ” с диригент проф. Теодора Павлович - това е вечерта, а на 18-и сутринта с Оркестъра на Класик ФМ ще бъдем в Историческия музей в Пловдив в зала “Съединение ”. Там ще повторим програмата от София, като акцент ще бъде дебютът на няколко млади музиканти. Имаме измежду солистите 11-годишния Владимир Илисавский, който е дискант - висок глас, и 9-годишната Богомила Кръстева, която ще извърши Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай.

На 18-и вечерта в София от 20:00, ще ръководя Четвъртия, финален концерт от плана “Вивалди вечно ” със “Симфониета ”, Враца, в парк-театъра в Борисовата градина. Вече четири пъти повтаряме този концерт и постоянно при мощен интерес, и се надявам някой ден да дойда с него и във Варна. Концертът наблюдава посредством екран живота на Вивалди, а ние изпълняваме творби на Вивалди от целия му живот. Обикновено оркестрите извършват един репертоар, който непрекъснато се повтаря, а в този план имаме Концерт за фагот, Концерт за флейта, Концерт за два тромпета. Имаме и арии от оперите на Вивалди - хората не помнят, че той е бил един от най-известните композитори на опери по това време. Проектът е доста прекрасен, аз научих доста за живота на Вивалди по време на изследването и селекцията на този концерт. Но забележете, концертите са на 16, 17, 18-и сутринта и 18 септември вечерта - четири концерта за 3 дни. Целият този маратон стартира от Варна!

Да приключим тогава с мисъл за варненската аудитория.

Сложно е това време, в което отвред ни обсаждат проблеми - геополитически, които са войни, по-късно продължаваме да влизаме в разнообразни рецесии - заболявания, пандемии, които въпреки и по-малки, не престават да се вихрят, по-късно имаме български политически рецесии непрекъснато...

Изглежда, че сме заобиколени от рецесии и единственото място, където аз персонално мога да избягам, е музиката. А пък музиката на Моцарт е мас за моята душа. Така че, заповядайте на 8 септември във Фестивалния комплекс - с Оркестъра на Класик ФМ радио, с Мила Георгиева, с моя благосклонност зад пулта - ще ви създадем едно бягство от действителността.

.

Билети от 20 до 50 лева от Билетния център на Фестивалния комплекс и онлайн - от уеб страницата на ФКЦ:



Максим Ешкенази е роден в София през 1976 година в семейство на музиканти.

Започва да учи цигулка от четиригодишна възраст. През 1983–1995 година учи в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, а по-късно в Националната музикална академия „ Панчо Владигеров “ в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов и диригентство и комбинация при акад. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. Завършва майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон. През 1985 година е концертмайстор на Младежка филхармония „ Пионер “.

От 1999 година е втори диригент на Филхармония на нациите, с която изнася над 1000 концерта в Европа, Съединени американски щати и Азия. През 2004 година дебютира със Софийската филхармония, след което е поканен за гост-диригент. От сезон 2011– 2012 е основен диригент. Гастролира в Германия, Англия, Нидерландия, Италия, Русия, Съединени американски щати, Република Южна Африка, Австралия, Аржентина, Румъния, Израел и Китай, като работи с повече от 30 оркестъра. От 2010 година е музикален шеф на фестивала „ Дни на класиката – Балчик “.

От юли 2008 година Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony в Съединени американски щати. Сред предходните му задължения като диригент са тези на музикален шеф на младежкия оркестър „ Бейкърсфилд ” и на асистент-диригент на Оркестъра на Colburn School в Лос Анжелис. Преди това Ешкенази е бил музикален шеф на Младежкия симфоничен оркестър на Пасадена, както и на Камерния оркестър „ Музика на смяната ”, а също по този начин и втори диригент на Американския юношески симфоничен оркестър, както и на Камерен оркестър „ Херберт Ципер ”.

Автор е на три симфонии за огромен симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти, концерт за ударни и оркестър.

Максим Ешкенази е и лицензиран водач. Живее в Южна Калифорния, Съединени американски щати.

Европейският музикален фестивал Варна се провежда от организация „ Елит проджектс мениджмънт “. Изданието за 2022 година се реализира с финансовата поддръжка на Фонд “Култура ” на Община Варна, Национален фонд “Култура ” и със съдействието на “Експресгаранцион ” и “Bella Vita Residence ”, строителна компания “Комфорт ”, Варненска строителна компания, “Солвей Соди ”, “Логос ” недвижими парцели, “Нира Комюникейшънс ” и с медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР