Работещите в здравеопазването трябва да имат не само знания и

...
Работещите в здравеопазването трябва да имат не само знания и
Коментари Харесай

Сербезова разпореди проверка на протоколите в болниците

Работещите в опазването на здравето би трябвало да имат освен познания и опит, а и " на първо място да са индивиди - с хуманно отношение към страдащите ".

Така разяснява в известие до медиите здравната министърка Асена Сербезова случая с умрялата при приемане в незабавното жена във Враца.

Сербезова акцентира, че шефът на болничното заведение е освободил служителката на регистратутарата, само че означи, че това не е задоволително.

" Недопустимо е бюрократични условия да лишават шанса за живот в обстановка, в която всяка секунда е скъпа ", декларира министърката, откакто насочва съболезнования на фамилията на 44-годишната жена, умряла след 40 минути очакване.

Медиците би трябвало да бъдат " емпати, тъй като няма нищо по-ценно от човешкия живот ", счита тя.

" Необходимо е да се направи инспекция дали това държание не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни инспекции от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Целта е да се откри има ли организационни пропуски, включително направено ли е образование за нуждата от друго държание според от спешността на обстановките. В тази връзка ще бъде осъществен одит и на всички незабавни звена на лечебните заведения в страната за спазването на въведените условия по стандарта за Спешна медицина ", отбелязва Сербезова.

Ще бъдат изработен обзор и на всички протоколи за държание и за вътрешен ред, с цел да се види дали няма систематичен проблем, " тъй като бюрократични процедури са станали преграда пред противошоковата зала ".

По-рано през днешния ден няколко специалисти обявиха, че няма задоволително ясни протоколи при приемането на хора в незабавното. Част от забавянето на дамата във Враца през днешния ден бе поради забравената й персонална карта.
Симпатизанти на " Възраждане " заплашвали министърката
Критичен отговор получи водачът на партията " Възраждане " Костадин Костадинов, изискал през днешния ден оставката на Сербезова поради случая - по " морални аргументи ".

Сербезова разкрива, че е заплашвана от симпатизанти на " една политическа партия " и подлага на критика антиваксърските позиции на въпросната партия и тяхната визия за морал.

" Моралът е система от полезности. Да постъпиш морално значи да не вредиш на близките, а да им помагаш, с каквото можеш, и да ги подкрепяш. Моралният акт демонстрира системата от полезности на съответния субект, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт самичък по себе си не може да бъде добър или неприятен, а демонстрира същността на разбиранията, съгласно които индивидът, правещ даден избор, живее. Моралният акт се прави пред очевидци, което обосновава и решението ми да напиша актуалното изказване след апела на господин Костадинов ", стартира министърката.

И продължава:

" На първо място споделям полезностите да оказвам помощ, поддържам, консолидирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и благоприятни условия да се оправя с тежкото завещание, което заварих… Избирам да оказвам помощ до тогава, до момента в който е належащо.

Моралният акт може да покаже принадлежност към общността, само че може да покаже и противоположното. Морален акт, с който овластени все още хора демонстрират ценностната си система, са и дейностите на разнообразни равнища, целящи дестабилизиране на държавното управление във значим за страната миг, когато са нужни консенсус и съгласие. Същото важи и за потреблението на една човешка покруса за политически цели.

Морален акт, който демонстрира “ценности”, са и заканите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия. Определена ценностна система е и държанието, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, с цел да водиш разговор, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с използването на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че имунизациите не са изпитани в клинични изпитвания?

Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, изработен пред всички. Моят е не да приказвам от трибуната и да употребявам човешки нещастия за политически цели, а да основа организация, с цел да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално обвързване. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР