Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излязоха за

...
Работещите в специализираната болница по педиатрия в София излязоха за
Коментари Харесай

Медиците от болницата по педиатрия са пред колективна оставка

Работещите в профилираната болница по педиатрия в София излязоха за повторно на митинг и предизвестиха, че ще подадат групова оставка, в случай че не бъдат чути. Преди седмица те отново стачкуваха с претенции болничното заведение да получи специфичен статут, който да разреши в допълнение финансиране от страната, да отпаднат лимитите от здравната каса и да се усилят заплатите. За момента няма индикации за промяна в позицията на здравните управляващи, съобщи пред БНР доктор Антон Владимиров от детската болница. „ Остават уверенията, че до края на май ще има преразглеждане на метода на финансиране, само че очевидно няма да станем национална детска болница ", изясни той. Персоналът на болничното заведение възнамерява трети митинг на 10 май, когато ще блокират и кръстовището на бул. " Иван Евстатиев Гешов ", а в случай че и по-късно не бъдат чути, ще последва групова оставка. Това освен ще сложи под въпрос съществуването на тази болница, само че и бъдещето на предстоящата нова сложна детска болница, защото надали ще е елементарно екипите да бъдат привлечени назад.

От болничното заведение желаят специфичен статут, какъвто имат Военна и Министерство на вътрешните работи болница, а до неотдавна - и Правителствена. Те не са търговски сдружения, а основани от страната, което разрешава да получават пари и от хазната, освен от здравната каса. От Министерство на здравеопазването обаче настояват, че това лишава прекомерно дълго време, и дават обещание специфичен статут на новата огромна болница, която ще е подготвена след най-малко 2 година

Ако най-малко стартира процедура за промяна на статута на лечебното заведение, може да бъде реализиран консенсус, „ тъй като това ще бъде явен сигнал за необратимост на процеса ", разяснява Владимиров. Сега могат да бъдат отпуснати някакви пари, само че следващата година проблемите ще бъдат същите, счита той.  " Това не е митинг за заплати и пари. Това е митинг за детското опазване на здравето в България, което сега е захвърлено на бунището от всеки един властник в тази страна през последните 30 години ", съобщи още медикът.

При предходния митинг от Министерство на здравеопазването предложиха на болничното заведение да направи незабавно поделение, с цел да може да получава в допълнение пари от министерството, което финансира незабавната помощ. От педиатрията обаче разясниха, че за задачата са нужни спомагателни лекари и сестри, които те не могат да привлекат поради ниските заплати.

По мотив настояването да отпаднат лимитите от касата от Министерство на здравеопазването отвърнаха, че и сега болничното заведение не извършва бюджета, който й е спуснала НЗОК. При месечен предел от 220 000 лева са усвоени 217 000 лева, като остатъкът е еднакъв на 3-4 планови случая, които са пренасочени за идващия месец, отвърнаха от болничното заведение. Това се прави, с цел да не се стига до надлимитна активност, която не се заплаща, и да се обезпечи буфер при незабавни случаи.

 

ДРУГАТА СТРАНА

" Едно от настояванията е болничното заведение да бъде по член 5 от Закона за лечебните заведения, което значи да е 100% благосъстоятелност на страната и да не е комерсиално сдружение. Това обаче е доста дълга процедура. За да стане, по Търговския закон би трябвало да се мине през разпродажба, която трае от 3 до 30 години. На тях им е препоръчан един доста добър вид. Новата болница ще бъде по член 5, ще бъде благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването и ще бъде обезпечен бюджет за нея и нейното гладко действие ", разяснява пред Нова телевизия зам. здравният министър Бойко Пенков. Той съобщи, че ще предложи на надзорния съвет на касата да отпаднат лимитите за педиатрията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР