Работещите в Специализираната болница по детски болести Проф. д-р Иван

...
Работещите в Специализираната болница по детски болести Проф. д-р Иван
Коментари Харесай

Протестът в детската болница продължава със спиране на плановия прием и оставки

Работещите в Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София излязоха за трети път на митинг в петък и блокираха за към час бул. “Акад. Иван Евстатиев Гешов “. Те заплашиха, че в случай че в период до 10 дни не видят действителни дейности по поставените от тях претенции, ще спрат плановия банкет и ще лекуват единствено незабавните случаи.

Педиатрите упорстват за специфичен статут на лечебното заведение, който да разрешава в допълнение финансиране от страната за лекуването на децата, отпадане на лимитите за банкет на пациенти по линия на здравната каса и почтени заплати, с цел да се преодолее дефицитът на фрагменти. Протестът провокира голямо запушване, като на няколко пъти медиците освобождаваха булеварда, с цел да пропуснат част от чакащите коли.

Въпреки че получиха обещания в отговор на част от настояванията им, те упорстват да видят съответни дейности от страна на здравните управляващи. Ако това не се случи, ще преминат към групово подаване на оставки или към още по-ефективни протестни дейности.

Досега здравните управляващи поеха ангажимент за нарастване на цените на клиничните пътеки за лекуването на деца от 1 юни, за което ще бъдат употребени 50 млн. лв. от запаса на НЗОК. Освен това педиатрите получиха обещания, че няма да имат предели за банкет и лекуване на деца. Властите обаче не се ангажират с обезпечаването на специфичен статут на болничното заведение, защото възнамеряват подобен за бъдещата детска болница, която би трябвало да бъде подготвена след 2 години. Според здравното министерство процедурата по трансформиране на болничното заведение е прекомерно дълга и тромава и ще отнеме доста дълго време.

Протестиращите обясниха в петък, че и към днешна дата не престават да имат ограничавания за приема на дребните пациенти и отчитането им пред НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР