Работещите в Радио Пловдив, което е част от Българското национално

...
Работещите в Радио Пловдив, което е част от Българското национално
Коментари Харесай

Работещите в Радио Пловдив, което е част от БНР, също излязоха на протест

Работещите в Радио Пловдив, което е част от Българското национално радио, излязоха на митинг в поддръжка на своите сътрудници в столицата. Те се причисляват към настояванията им за в допълнение финансиране на БНР в държавния бюджет за тази година със 7 млн. лв., които главно би трябвало да покрият увеличение на заплатите с 25 %. Оказва се, че от 2008-ва година насам бюджетът на институцията е намалял с 50 %.



В Радио Пловдив да вземем за пример тонрежисор взима съществена заплата от 1090 лв., което работещите там дефинират като обидно смешно възнаграждение за труда им. Заради неналичието на средства съществено страдат и вложенията. Парите не стигат за покриване на непрекъснато възходящите разноски за авторски права и лицензи за програмен продукт. След като през есента сървърите на БНР бяха атакувани от злотворен вирус, те към момента са предмет на следствие от страна на прокуратурата и не могат да се употребяват от чиновниците на радиото. Това постанова да се работи в дискове и флашки, вместо да се употребяват актуалните цифрови технологии.

" 7 милиона лв. по наши калкулации ще бъдат задоволителни почти за някакво нарастване за заплатите, само че трябват още към 3 млн. лева за финансови разноски, т.е. декларациите, които пускаме към всички държавни управления, в тази ситуация служебното са най-малко да 10 млн. лева дофинансиране годишно, което за мен не е непостижимо, за което и да е държавно управление. Дадоха се пари за какви ли не други неща, само че за публичната медия в никакъв случай няма ", сподели Ангел Димитров, ръководител на КТ „ Подкрепа “ в радио Пловдив.



Текст и фотоси: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР