Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44

...
Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44
Коментари Харесай

Заради демографския срив: Пенсиите след 20 години ще са проблем

Работещите сега българи на възраст сред 40 и 44 година е допустимо да останат без пенсии поради демографската рецесия у нас. Причината е, че след 20 години, когато те би трябвало да се пенсионират, няма да да има задоволително работещи млади българи, които да устоят системата, сочи стопански разбор.

Британски икономисти от "Лондон бизнес скул” пресметнаха, че родените през 1982 година ще са първото потомство британци, след което хората няма да получават пенсия, заяви bTV.

Според тях демографската рецесия и обществено икономическите проблеми на бъдещето ще срутен обществените системи на Англия. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 година са поколението Х – за тях няма да останат задоволително работещи млади, които да зареждат системата.

Към момента работещите българи към момента са повече от пенсионерите, само че картината към 2037 година – единствено след 20 години, ще е напълно друга. Тогава ще има близо 500 000 пенсионери и незадоволително работещи млади, които да устоят системата, уточни той.

Изчисленията демонстрират, че българското потомство Х – това, за което няма да има задоволително работещи млади, към този момент е реалност. Това са хората, родени от 1973 до 1977 година, които сега са на сред 40 и 44 година Техният брой е 537 000 души.

Всяко едно потомство след тях ще бъде в същата обстановка – при постигане на пенсионната възраст, няма да има задоволително работещи млади, които да устоят системата, предизвестяват специалисти.

Според някогашния обществен министър обаче заплаха от цялостен срив в системата и прекъсване на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

"Вашият разбор е правилен и това се знае от 20 години. Това са постоянни трендове, поради които започнахме пенсионната промяна още през 2000 г.”, разясни той.

По думите му в случай че българската пенсионна система изпадне в сходна обстановка, тогава неналичията ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

"В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако на следващия ден станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз - най-застаряващата общественост в целия свят”, разяснява Нейков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР