Работещите в метрото в София . Искат гаранции, че ще

...
Работещите в метрото в София . Искат гаранции, че ще
Коментари Харесай

Защо има разлики от близо 1000 лв. в заплащането на машинистите в столичния Метрополитен?

Работещите в метрото в София. Искат гаранции, че ще бъдат изпълнени обещанията за нарастване на заплатите им. Възникнал е спор сред синдикатите по какъв начин тъкмо да се разпредели 15-процентното нарастване, контрактувано с общината за фонд " Работна заплата ".

" Тъй като има сериозна диспропорционалност, диференциация вътре в самите длъжности на служащите в Метрополитена предложихме да има нарастване с намаляващ %. Т.е. най-ниските главните закани да получат максимален % нарастване, а най-високите минимален %.
Дълги разногласия имахме с сътрудниците от другите синдикати. Работодателят кардинално приема нашето предложение, само че във вчерашния ден сътрудниците от КНСБ показаха надали не противоречие. При което през днешния ден вършат митинг, че желаят почтено възнаграждение и упорстват за 15% нарастване на всички заплати, нещо, което ние не споделяме. Това значи да се усилят разликите в заплатите. Ако в този момент разликите в главните заплатите на машинистите е 987 лева като начислим 15% нарастване на всеки ватман, тази разлика ще надмине 1100 лева Говорим за едни и същи специалности, еднакъв труд ", акцентира Иван Кирилов, ръководител на Федерацията на транспортните служащи към КТ Подкрепа.

" Когато има такива разлики се прави по този начин - или се ползват разнообразни проценти за другите съществени заплати или номинално се дава една и съща сума. Ако желаеме по-агресивно и уверено да понижим разликите, това се прави с друг % за разнообразни равнища на главните хонорари. Проблемът датира от години обратно. Основната заплата се дефинира през коефициенти с друг смисъл. Най-субективният е коефициент трудово присъединяване. От лятото на 2022 година тези проценти отпадат, само че към този момент имаме проблем за решение. Председателите на синдикални организации би трябвало да си дават сметка, че заиграването по този метод по тези проблеми може да докара до не доста добър край ", предизвести Ваня Григорова, общ. консултант от групата на “БСП за България ”.

" Надяваме се, че ще изгладим тези разлики, само че съглашението с 15% нарастване на всички заплати. Работниците чакат тъкмо това. Не е работа на синдикатите да разпределят в допълнение това, което към този момент е контрактувано. Има механизъм, по който дружно с общината може да се направи по този начин, че тези разлики да бъдат стопени, когато това е допустимо. Ще търсим разновидности от септември да има в допълнение съглашение за нарастване на заплатите на чиновниците в градския превоз на София и можем да създадем тези стъпки. Сега не е подобаващ миг, тъй като просто е дадено нещо друго ", означи Александър Шопов, ръководител на Федерацията на транспортните синдикати.

Ваня Григорова репликира:

" Тези 15% най-накрая ги реализираха синдикатите, само че в съглашението е записано, че разпределението на средствата ще се реализира вътре в предприятията, след реализиране на единодушие със синдикатите. 15% е нарастването на фонд " Работна заплата ", а не на всеки един служащ. "

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР