Работещите в болницата в Карлово отново протестират и заплашват да

...
Работещите в болницата в Карлово отново протестират и заплашват да
Коментари Харесай

Работещите в болницата в Карлово се готвят за колективна оставка

Работещите в болничното заведение в Карлово още веднъж стачкуват и заплашват да подадат групова оставка още през днешния ден. Причина за крайното им решение е, че Здравната каса е понижила фрапантно финансирането на нелимитната активност като раждания, лекуване на деца и хемодиализа.
Протестират работещите в болничното заведение в Карлово. Те заплашват да подадат групова оставка още през днешния ден. Причината е, че здравната каса е понижила фрапантно финансирането на нелимитната активност като раждания, лекуване на деца и хемодиализа - с 80 000 лева по-малко по отношение на януари предходната година. Освен това се вкарват и нови правила, които лимитират приема на пациенти, настояват лекарите.

„ Ние напълно поддържаме митинга. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болничното заведение е общинска, постройката е общинска, оборудването е общинско, само че финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала към 140 000 лева Те са незадоволителни, само че това са опциите на общината”, съобщи Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово. Според него казусът е в закона и методите на финансиране, а не в общината.

„ Решително поддържам сътрудниците, тъй като считам за неприемливо закриването на една такава болница. Начинът, по който се финансира от министерството, в последна сметка води тъкмо до това”, разяснява шефът на МБАЛ „ Д-р Киро Попов” - Карлово Христо Пелев. Ако тази болница затвори порти, пациентите ще би трябвало да се лекуват в Пловдив. „ Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите”, добави Пелев.

„ Искаме почтено възнаграждение на нашия труд и да работим в естествени условия. Сега получаваме към 680 - 700 лева заплата”, сподели пред Нова телевизия основната здравна сестра Стефания Лучева.

Припомняме, че през лятото на предходната година от болничното заведение още веднъж стачкуваха. Тогава АГ отделението беше пред закриване поради отхвърли на здравната каса да подписа контракт с лечебното заведение по 12 клинични пътеки тъй като липсваха задоволително анестезиолози. След това беше изработен компромис и финансирането продължи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР