Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха

...
Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха
Коментари Харесай

Служители от БАБХ излязоха на протест с искане за по-високи заплати

Работещите в Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) излязоха на протестен протест под надпис „ Достойни заплати и почтени условия на труд ". Протестът е проведен от Национална федерация „ Земеделие и горско стопанство " към КТ „ Подкрепа ".

Заради ниското възнаграждение в Агенцията по храните не доближават ветеринарни експерти, по тази причина предизвестяват от дълго време и синдикатите и управлението на организацията.

Огромен афиш, на който хората са залепили фишовете от заплатите си, онагледява част от аргументите за митинга. Главен експерт с 32 години стаж и висше обучение взима към 800 лв..

От години Агенцията работи в изискванията на дефицит на средства, поради което заплатите на ветеринарните експерти са с към 40 на 100 по-малки от междинното за страната.

Липсва инсталация и препарати за проучвания. Условията на труд са мизерни. А от Агенцията се чака да опазва здравето на нацията посредством надзор над храната. Това сподели пред протестиращите водачът на Земеделската федерация в „ Подкрепа " - Анелия Иванова.

„ Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас безусловно не е съгласуван с това, което би трябвало да свърши организацията в частност. И по-късно, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на аграрни стопани, тези пари се намират. Настояваме тази процедура да спре ".

Протестиращите упорстват към бюджета на Агенцията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лв., с цел да може хората да работят обикновено.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че стачкуват, с цел да желаят оставката на министъра на земеделието или на шефа на Агенцията. Напротив, сподели тя, те също се пробват да вдигнат бюджета, само че казусът е в неразбирането от страна на Финансовото министерство.

Преди дни в изявление за „ Хоризонт " шефът професор Паскал Желязков сподели, че има държавни ветеринари, чиновници на БАБХ, които дават отговор за по няколко обитаеми места поради дефицит на фрагменти. В същото време работните заплати са с към 200 лв. под междинната за страната.

„ Протестираме за стабилизиране на БАБХ, която беше мъртво родена. Бюджетът на МЗХГ е плануван с недостиг и това е всяка година ", съобщи пред БНР Анелия Иванова от Федерация „ Земеделие " в КТ „ Подкрепа ". В предаването „ Преди всички " тя уточни настояванията на митинга:

„ Нашето искане е да бъдат заделени 105 млн. лв. разноски за БАБХ на обособен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. По този метод ще се подсигурява активността на организацията, която е единственият способен орган, който се занимава с сигурността по цялата хранителна верига. БАБХ фактически харчи съвсем половината от бюджета на Министерство на земеделието и храните. Това в действителност е организация, която е водеща в министерството. Твърдим, че е реалистично да се отделят тези средства на обособен ред и че могат да бъдат получени, тъй като по този начин или другояче всяка година тези средства се изплащат. Нашето послание е към народните представители и премиера, с което желаеме да ги призовем тази година да плануват действителен бюджет в Министерство на земеделието и храните, тъй като всяка година финансовото министерство залага бюджет с дефицити на това министерство ".

За поредна година сме излъгани от ръководителя на Комисията по бюджет и финанси, уточни Иванова и добави, че предложенията им, импортирани още през лятото в комисията, не се взимат поради:

„ Министърът на финансите въобще не обръща внимание на политиките и стратегиите, т.е. пуска един бюджет, който за нас безусловно не е съгласуван с това, което би трябвало да свърши Агенцията. След това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на аграрни стопани, тези пари се намират. Настояваме тази процедура да спре ".

Според Светла Василева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати, настояванията на работещите в БАБХ са обективни:

„ Нашите претенции бяха за нарастване на бюджета на Министерство на земеделието с 15 млн. Дефицитът в министерството е в размер на 10 млн. Той се дължи на осъществени структурни промени в БАБХ и осъществени всички заложени цели на държавната стратегия. Бюджетът за разноски за личен състав в министерството през 2019 година беше 108 млн. За 2020 година има държавно решение - с 10 млн. беше повишен и той беше 118 млн. Тъй като дефицитът е тъкмо 10 млн., това означаваше, че всички работещи 7500 души щяха да получат 0% нарастване. Финансовият министър беше безапелационен, че няма да усили бюджета на Министерство на земеделието и храните. В комисията госпожа Танева направи предложение да бъдат трансферирани средства от „ Разходи " в „ Разходи за личен състав " 10 млн., което обезпечава 10% нарастване ".

Протестът завърши с ангажимента, че в идващите два дни ще се наблюдават деликатно дейностите на народните представители и в случай че настояванията на чиновниците в Агенцията по труда не бъдат задоволени ще последват ефикасни протестни дейности.

От КТ „ Подкрепа " обаче се афишират срещу това прекачване.

Днешният митинг не е подсилен от КНСБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР