Работещи в центрове за спешна медицинска помощ в страната ще

...
Работещи в центрове за спешна медицинска помощ в страната ще
Коментари Харесай

„Мълчалив, но оглушителен протест“: Спешните медици пускат сирените

Работещи в центрове за незабавна здравна помощ в страната ще стачкуват през днешния ден в 12:00 ч. с искане за повишение на възнагражденията , смяна на категорията на труд, ограничения за привличане на експерти в системата на незабавната помощ и осезателно възстановяване на изискванията на труд. Протестиращите се провеждат в обществените мрежи.

Предвижда се от през днешния ден до 13 ноември всяка кола за спешна помощ на територията на България, без значение къде се намира, да включва звуков и светлинен сигнал за три минути.

Протестиращите декларират, че в случай че не се обърне внимание на настояванията им, " самодейността ще премине към последващи дейности ". " Недвусмислено и всекидневно ще подсещаме, че Спешните центрове са част от Националната сигурност на България! Унижаващото отношение към напъните ни оскърбява освен нас, само че и нашите пациенти, като омаловажава живота, здравето и достолепието на всички ни! " Това декларират незабавните медици и дефинират митинга си като " безмълвен, само че пронизителен ". 

В края на септември Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година. Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев сподели тогава, че с тези средства ще бъдат обезщетени чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, тъй че да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт. Предварителните планове демонстрират, че лекарите ще бъдат обезщетени почти с 600 лева месечно, фелдшерите – с 400 лева, медицинските сестри – с 350 лева, парамедиците – със 170 лева, водачите на коли за спешна помощ – с към 150 лева, сподели още министър Меджидиев и посочи, че сумите са планирани. Предвидено е тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Протестиращите упорстват нарасналите средства да се изплащат и след 1 януари 2023 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР