Работещата в Полша правителствена подкомисия по разследването на катастрофиралия самолет

...
Работещата в Полша правителствена подкомисия по разследването на катастрофиралия самолет
Коментари Харесай

Следи от взрив в самолета на Качински

Работещата в Полша държавна подкомисия по следствието на авариралия аероплан Ту-154М на президента Лех Качински, който се разруши над Смоленск на 10 април 2010 година съобщи, че на лявото крило на машината са открити следи от взривно вещество.

Отломките от машината се намират в Русия и за провеждането на нови проучвания по фюзелажа на самолета напоследък не е говорено.

При злополуката на машината умират всички 96 души, намиращи се на борда й. През 2011 година полска държавна комисия, проверяваща авиокатастрофи под управлението на Ежи Мирел излиза със мнение, че причина за случая е „ смъкване на самолета под минималната височина при скорост, несъобразена с неприятните метеорологични условия и по-късното започване на втори опит за кацане”.

В отчет на комисията, направен 15 месеца след нещастието, като аргументи за нея се показват неточност на водачите и че те не са упражнявали системата за ранно предизвестие за конфликт със земята TAWS. Въпросните изводи обаче не се одобряват от партията на Ярослав Качински „ Закон и справедливост”. След идването й на власт през октомври 2015 година нейни представители стартират процедура по преразглеждане на експертното следствие, като образуват подкомисия за следствие на авиационни произшествия.

През април тази година въпросната комисия за пръв път повдигна въпроса за вероятно взривно вещество на борда на президентския аероплан.

„ Фантазии без никакви доказателства”. Така окачестви информацията за гърмеж на борда на Ту-154М полският авиофизик Павел Артимович. „ Експерти към този момент потвърдиха, че не е имало никакъв гърмеж. Най-малкото той щеше да се чуе на записа на черните кутии”, добавя той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР