Работеше се в насока водната криза в Перник да се

...
Работеше се в насока водната криза в Перник да се
Коментари Харесай

Свидетел срещу Нено Димов: Някой имаше интерес от водната криза в Перник

Работеше се в тенденция водната рецесия в Перник да се задълбочи. Вероятно главната цел е била компрометиране на държавното управление. Това съобщи в профилирания съд Атанас Русев от Клуб " Екстрем ", който беше разпитан като първи очевидец по делото против Нено Димов, някогашен министър на околната среда в държавното управление " Борисов 3 ".

Нено Димов и някогашната зам.-кметица на Перник Севделина Ковачева, са двамата подсъдими за водната рецесия в Перник в края на 2019 година

Нено Димов е упрекнат в занемареност, а Севделина Ковачева в закононарушение по работа. Според обвиняването, откакто била известена, че има мощно понижаване на водата в язовир " Студена ", не оповестила режим.

" Разбирам доста добре написаното, само че не мога да схвана същността на обвиняването ", сбито сподели Нено Димов в съда. На този стадий той отхвърли да дава пояснение. Извън правосъдната зала също резервира безмълвие.

Първи като очевидец беше разпитан Атанас Русев, съветник в " Клуб Екстрем " ЕООД, сдружение, което се занимава с алпинизъм и пещернячество и е проучвало подпочвените води и е търсело различни източници за зареждане на язовир " Студена ".

Атанас Русев имал срещи и с кмета на Перник Станислав Владимиров и тогавашната регионална шефка Ирена Соколова. Пред нея показали проект за потребление на различните източници за зареждане на бент. " Студена ".

Тя провела среща в Министерство на регионалното развитие с тогавашния зам.-министър Николай Нанков и специалисти в кабинета му. Там Атанас Русев им показал проекта си, че различни източници бент. " Студена " може да бъде захранен 250-300 литра в секунда.

На срещата станало ясно, че Министерство на регионалното развитие и страната нямат проект за деяние. Докато от " Клуб Екстрем " очаквали отговор, равнището на язовира продължавало да пада и станал под мъртвия размер.

" В началото на декември 2019 година знаехме, че в случай че нищо не се направи, язовирът до края на годината ще бъде без вода ", сподели Атанас Русев.

От Министерство на регионалното развитие обяснили, че би трябвало да се разгласи бедствено състояние, с цел да се задвижи процеса.

Вместо още през ноември бедственото състояние било оповестено едвам на 21 декември 2019 година

" В наличието на други хора пред помпена станция " Крапец " Атанас Русев декларирал на кмета на Перник Станислав Владимиров, че е част от казуса.

Още преди да имат позволение да работят от сдружението открили, че водата от извора " Врелото " нерегламентирано била ориентирана посредством помпена станция " Крапец " към Радомир. Това било станало още преди 1990 година На самата помпена станция " Крапец " нямало измервателни уреди. Тогава подали сигнал в полицията и общината. Шефът на ВиК Перник отрекъл. На идващия ден с екскаватор била разрушена връзката.

След това проучвали Палакарийския воден канал и разкрили отклоняване към с. Ярлово. Подали сигнал до полицията и прокуратурата. Отклонението било спряно. След дни разбрали, че отново било пуснато, отново подали сигнал, това се повторило четири пъти.

Следващото съвещание по делото е на 16 септември.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР