Работата през платформа е една от ключовите трансформации, които цифровите

...
Работата през платформа е една от ключовите трансформации, които цифровите
Коментари Харесай

Правата на хората, работещи през платформа – те не нямат обособено работно място и често не се познават лично

Работата през платформа е една от основните трансформации, които цифровите технологии вкарват на пазарите на труда в целия свят. Все повече се усилват секторите, които минават към учредената на трудови платформи стопанска система — от превоза до услугите, креативните промишлености и доста други. 

Пандемията от COVID-19 форсира тази наклонност, като насърчи секторите, които към този момент прекосяваха към работа през платформа. Най-отчетлив образец за това е доставката на храни. Според данни на Европейската комисия над 28 милиона души в Европейския съюз работят през платформи, а до 2025 година този брой ще нарасне до 43 милиона. Как следва бъдат предпазени работещите през платформи и какви са провокациите пред националното и европейско законодателство,отговаря доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на пратформата mywork.

Пандемията форсира по този начин нареченото събитие на " платформизация “ на стопанската система, което се отнася до нарастващото потребление на тези системи за образуване и надзор на работата, надалеч освен отношение на комерсиалната активност на платформите. Работниците, които имат работа с алгоритмично ръководство и техните представители трябва да бъдат осведомени авансово за всички детайли, засягащи изискванията на труд и здравето и сигурността на работното място, с цел да им се даде опция да схванат действието на логаритъма и да се договарят групово по отношение на него. Всички решения, които оказват въздействие върху тези условия, би трябвало да се вземат от хора и паралелно с това би трябвало да бъде възложен човешки контрол върху решенията, взети от логаритъма. В същото време платформите следва да подсигуряват, че отбраната на данните на хората, извършващи работа през платформа, се зачита изцяло и че алгоритъмът не получава достъп и не събира данни, които не са свързани най-вече с осъществяването на работата.

Без уместно контролиране на явлението обаче има заплаха гъвкавостта и експоненциалното увеличение на работата през платформа да докара до несигурни условия на труд за сметка на хората, извършващи тази работа. Данните в целия Европейски съюз демонстрират, че хората, извършващи работа през платформа, често не се употребяват със същите права като служащите в обичайна стопанска система, защото даже не са приети за такива обратно на обстоятелствата, и заради зачестилите условия на организацията на работата през платформа, включваща алгоритмично ръководство, са изключително подложени на употреба. Следователно посредством законодателството следва да се подсигурява, че развиването, провокирано от новите технологии, не попречва правата, които служащите в Европейския съюз и България са получили по право през последните десетилетия.

Разпръснатият темперамент на работата през платформа затруднява служащите през платформа да се обединят и да работят групово, с цел да подобрят положението си. Организирането в професионални обединявания е интензивно обезкуражено от някои трудови платформи, които разчитат на фиктивна независима претовареност за своя бизнес модел.

Работата през платформа е доста мъчно доловимо събитие, така като при нея не съществува явно работно място и доста постоянно хората, работещи за една и съща платформа, не се познават между тях. Това е проблем освен за тези хора, само че и за националните органи, по-специално обществените институции за обществена протекция и данъчните органи. След като трудовото правно отношение бъде прието за наемане по силата на елементарен наемен трудов контракт, платформата ще бъде приета за дружество и затова ще се ползва цялото използвано законодателство и разпореждания, произлизащи от груповите контракти, свързани със бранша на активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР