Работата по укрепването на скъсалата се вчера дига на шламохранилището

...
Работата по укрепването на скъсалата се вчера дига на шламохранилището
Коментари Харесай

Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода

Работата по укрепването на скъсалата се през вчерашния ден дига на шламохранилището в Перник продължава, както и следствието на районната прокуратура какво е довело до повредата. Стана ясно обаче, че поради нея Перник остава без топла вода, оповестява БНР.
Вчера с утринта 30 души от няколко блока в пернишкия квартал " Калкас " бяха евакуирани поради случая. Хвостохранилището е благосъстоятелност на Топлоелектрическа централа " Република ". След повредата пети казан в Топлоелектрическа централа " Република " беше спрян и сега перничани са без топла вода. Единственият казан, който е на газ и който до момента се използваше единствено като аварийна мощ и при спешни обстановки, към момента не е включен. Основната суровина с която работи ТЕЦ-ът, са въглищата.
Водата се е отекла в утайник, който има съоръжния, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма, изясни кмета на Перник Станислав Владимиров. В резултат реката посивя. 
Екоминистерството ревизира каква е степента на замърсяване на  Струма след скъсването на дигата. Очакват се резултатите от взетите проби на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Доброволци са създали обход до бент. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба, сподели още Владимиров пред Българска национална телевизия.
Първоначалните мнения са, че в тази вода единстветият смес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, тъй че не би трябвало да има заплаха за здравето на хората.
Заздравяването на дигата ще продължи и през днешния ден, 8 май, заяви шефът на " Топлофикация Перник " Любомир Спасов. Дружеството ще почисти и нечистите със сгурия терени.
Според кмета на пернишкия кв. " Калкас " Надка Павлова това би трябвало да стане допустимо най-бързо, с цел да се предотврати бъдещо замърсяване на въздуха в Перник. В сряда вътрешният министър изясни, че няма заплаха за популацията.
" Това шламохранилище би трябвало да бъде по най-бързи метод рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към вложения в посока газифициране ", сподели Станислав Владимиров.
 
Директорът на ТЕЦ-Перник изясни, че сдружението има план за ново шламохранилище в региона на Кудин дол, което може да стане готово за три месеца, само че по думите на Спасов документите се бавели по министерствата.
„ Топлофикация Перник “ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР