Работата по механизма за обхващане на деца в училище трябва

...
Работата по механизма за обхващане на деца в училище трябва
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Децата трябва да посещават учебните занятия

Работата по механизма за обгръщане на деца в учебно заведение би трябвало да се префокусира върху всекидневната посещаемост. Това съобщи пред публицисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите му, постигнатите положителни резултати от работата на екипите по разкриване и връщане в учебно заведение на деца, отпаднали от системата, би трябвало да се затвърдят със задържането им там и фокусирането върху ежедневното образование.

Министър Вълчев съобщи, че само през страната ще могат да бъдат налагани ефикасни рестриктивни ограничения против безотговорните родители, тъй като механизмът, посредством който кметовете постановат санкции не работи.

„ Убедени сме, че това ще има триумф. Всички ограничения дружно, всички институции дружно единствено могат да се оправят “, сподели той.

Вълчев сподели още, че задачата е децата освен да бъдат записани в учебно заведение, само че и да посещават образователните занятия.

„ Родителите им не постоянно го схващат. Когато се наемат хора от общността, по-добре ги схващат. Над 200 посредници имаме към този момент в страната в допълнение назначени за последните две години “, уточни той.

Министър Вълчев разясни, че МОН си слага две съществени цели. Първата е да обезпечи еднакъв достъп до обучение и да направи по този начин, че всяко едно дете да учи 14 години - две в предучилищна възраст и още 12 години в учебно заведение. Втората е модернизацията и качеството на образованието, тъй че то да дава познания и компетентности, съобразени с условията на 21-ви век и потребностите на модерния пазар на труда.

По думите му, основни за това ще бъдат модернизацията на българските учебни заведения, за които МОН ще заложи спомагателни средства в бюджета за идната година, и въвеждането на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца.

Министър Красимир Вълчев е в Сливен за присъединяване в гражданския разговор на тематика обучение. Форумът е част от платформата " Европа в нашия дом ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР