Работата по изграждане на Национална детска болница е един от

...
Работата по изграждане на Национална детска болница е един от
Коментари Харесай

Национална детска болница – лечебното заведение, което всички искат

Работата по създаване на Национална детска болница е един от целите на ръководещите в областта на опазването на здравето. Това стана ясно през вчерашния ден при оповестяването на управническата стратегия на държавното управление, която е с небосвод до края на 2024 година

Както означи и при представянето ѝ, в нея са залегнали ясни периоди във връзка с Детската болница.

Една от точките, залегнали в програмата, към този момент е изпълнена. Става въпрос за основаването на Обществен съвет за построяването на болничното заведение. Подписа си под учредяването му. Съветът има деветима членове – експерти от педиатрията, както и публични деятели, тясно свързани с тематиката, а за негов ръководител бе избран проф. Литвиненко, който оглавява Българската педиатрична асоциация.

Идеята е Общественият съвет да съветва процеса по основаването на болничното заведение, както и да следи за публичността и прозрачността.

Във връзка както с построяването на детската болница, по този начин и с детското опазване на здравето като цяло се възнамерява също по този начин в Министерството на здравеопазването да бъде основан отдел „ Майчино и детско здраве “, като срокът за осъществяване на тази мярка е ноември 2023 година

По отношение на съответната работа по построяването на лечебното заведение ръководещите възнамеряват правене на техническа спецификация за възлагане на социална поръчка за правене на задание за планиране на Национална детска болница, отговаряща на модерните международни стандарти за архитектурен образ, среда и здравна функционалност, с присъединяване на представители на Обединението „ За същинска детска болница “, организации на медицински експерти и държавни специалисти, като концепцията е техническата спецификация да е направена до февруари идната година.

До март 2024 година пък би трябвало да бъде предоставена социална поръчка за правене на задание за планиране на Национална детска болница, излиза наяве още от управническата стратегия.

Така, откакто редица държавни управления през последните години обявяваха построяването на детска болница за приоритет без действителен резултат, идната година е допустимо да сме очевидци на полагането на нейните основи.

Ако това фактически се случи в период, след 40 години очакване най-сетне ще е положено действителното начало на построяването на Национална детска болница у нас – единственото лечебно заведение, за което в цялото общество няма подозрение дали е в действителност нужно.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР