Работата по досъдебното производство по случая Нексо продължава. Това посочва

...
Работата по досъдебното производство по случая Нексо продължава. Това посочва
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва много жалби на британци за измами от страна на Нексо

Работата по досъдебното произвеждане по случая " Нексо " продължава. Това показва в свое изказване представителят на основния прокурор Сийка Милева.
Още по темата
По следствието са приобщени доста тъжби от английски жители, съдържащи изказвания, че са жертва на измами от страна на " Нексо ", сподели още Милева..

Постигнатото съглашение сред Nexo Capital Inc., записана през 2018 год. на Каймановите острови и способените регулаторни органи на Съединени американски щати е показателно за това, че разследваните от нас лица признават виновността си, а точно, че са предложили финансови и банкови услуги без позволение, заобикаляйки и нарушавайки разпоредбите за отбрана на вложителите, написа в изказването на представителя на основния прокурор. Милева напомня, че следствието в България е за проведена незаконна група, основана за осъществяване на финансови закононарушения, в това число " пране на пари ", даване на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни закононарушения.

Във връзка с формираното досъдебно произвеждане у нас, още в края на предходната година е изпратена молба за правна помощ до Съединени американски щати. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за следствие и до други страни, за да се съберат всички доказателства, нужни за изясняване на цялостната фактическа конюнктура с оглед предмета на доказване по делото, показва Сийка Милева.

Прокуратурата поздравява американските регулаторни органи за постигнатия триумф в инспекцията на активността на компания за търговия с крипто валута, чийто притежатели са обект на следствие и в България. Използвам случая да изразим готовността си за интензивно съдействие сред Прокуратурата на Република България и институциите на Съединени американски щати за реализиране на общите партньорски цели на България и Съединени американски щати за отстояване на евроатлантическите полезности и върховенството на правото, написа представителят на основния прокурор.

 Nexo заплаща 45 млн. $ на американските регулаторни органи, стопира следствието Виж още

По-рано през днешния ден от Nexo цитираха елементи по споразуменията, съгласно които " не са налице каквито и да било изказвания или обвинявания от страна на федералните регулатори на Съединени американски щати, че Nexo е взело участие в машинация или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени по отношение на финансовото положение на компанията ".

Вчера основният прокурор Иван Гешев също изрази убеденост, че българската и американската прокуратури ще си спомагат по проблема, като добави, че ще комуникира непосредствено с сътрудниците му прокурори в Съединени американски щати.

" По реда на молбите за правна помощ съм сигурен, че ще ни бъде оказано бързо и умело подпомагане ", добави Гешев. По думите му всичко, което изискат американските управляващи, ще бъде предоставено и добави, че прокуратурата работи в добър синхрон с всички правоохранителни органи в целия свят, които имат интерес от този случай.

В Народното събрание през днешния ден ще има съвещание на краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на Nexo и Nexo Capital и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България. Ще бъдат изслушани шефът на Българска народна банка Димитър Радев, служебният министър на финансите Росица Велкова и основният изпълнителен шеф на " Борика " Мирослав Вичев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР