Работата на журналистите с Tesla винаги е била интересно преживяване(снимка:

...
Работата на журналистите с Tesla винаги е била интересно преживяване(снимка:
Коментари Харесай

Tesla ликвидира PR отдела си – за първи път в индустрията


Работата на публицистите с Tesla постоянно е била „ забавно ” прекарване
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако сте кореспондент, който по една или друга причина се пробва да се свърже с Tesla, не приемайте неналичието на отговор персонално. Компанията автопроизводител просто ликвидира PR отдела си. Това е доказано пред Electrek с късите, само че ясни думи: „ Вече нямаме PR отдел ”.

Кийли Сулпризио, последният човек отпред на отдела, напуща още предишния декември, с цел да стартира работа на друго място. Оттогава всеки един член на екипа ѝ или следва образеца на шефката си, или просто стартира работа в различен отдел на компанията.

Александър Инграм – управител в връзките, сменя ролята си, преминавайки към основаване на наличие. Даниел Мейстер, старши управител в интернационалните връзки, се мести в WhatsApp през април. И те не са единствените.

Компанията наподобява е запазила няколко PR мениджъри в Европа и Азия, само че главният екип, работещ в централата в Съединени американски щати, е напълно премахнат. Разбира се, към момента има хора, които уреждат промоционални видеа в YouTube, само че тяхната роля не съответствува с обичайна връзка с обществеността.

Това е нещо ново за промишлеността, разяснява. В предишното Илон Мъск беше изразявал отрицателни отзиви за пресата, която се отнася незаслужено с Tesla и в известна степен това е правилно. А щом се отнасят незаслужено, за какво изобщо му е нужна връзка с тях? Звучи разумно.

От журналистическа позиция, работата с Tesla постоянно е била „ забавно ” прекарване. За последните 5 години през отдела са минали толкоз доста разнообразни хора – всеки един от тях извънреден експерт, подложен на сложна позиция.
още по тематиката
Трудна, тъй като компанията постоянно е била затрупана с медийно внимание и екипът постоянно е изглеждал непълен. Размерът на PR отдела на Tesla е бил едвам една десета от тези на останалите огромни автомобилни компании.

Но даже и да са допускали неточности и някои от употребяваните им способи да не са добре признати от общността, като цяло крайните резултати постоянно са били положителни. Журналистите могат да бъдат досадни и от време на време един бърз отговор може напълно да промени журналистическото отношение към дадена компания.

Но каквото и да прави, Tesla очевидно го прави вярно, тъй като към момента оглавява пазара. С ликвидацията на PR екипа се предполагаше, че компанията бързо ще образува нов, само че това се оказа неверно. Вместо това, Tesla остави без отговор всички медийни запитвания и не разясняват нищо протичащо се.

Единствените публични отговори, които пресата може да получи, са от Илон Мъск и акаунта му в Twitter. Само по себе си това е проблем, тъй като Мъск няма потенциала да дава отговор на всяко едно малко питане, което медиите имат, а и той дава отговор главно на почитатели.

Няма да е изненада, в случай че почитателите застанат зад избора на компанията, само че е съвсем несъмнено, че това ще докара до повишение на неверната информация по адрес на компанията. Премахването на PR отдела на Tesla ще способства към една от най-големите недостатъци на компанията – връзката.

Автор: Румен Янев,
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР