Работата на библиотекарите не е професия и не е занаят.

...
Работата на библиотекарите не е професия и не е занаят.
Коментари Харесай

Библиотекарите трябва да запалят децата с нещо, което не е секси: Асен Василев

Работата на библиотекарите не е специалност и не е поминък. Тя е предопределение, по този начин, както е учителската специалност. Това сподели министърът на финансите Асен Василев по време на церемонията по връчване на годишните награди на фондация " Глобална библиотека – България " в " Топлоцентрала " през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Вашата работа е доста сложна, тъй като вие би трябвало да запалите искрата в децата, тъй че на тях да им стане забавно, любопитно, занимателно да се занимават с нещо, което не е секси, не е съвременно. Не е направено по този начин, че да им притегля вниманието, както интернетът и малкия екран, само че пък развива въображението, развива мисленето и ги прави креативен персони ", сподели министърът на финансите.

Василев означи, че когато гледа към библиотеките и читалищата, вижда, че има хора, които работят с цялото си сърце и душа и са трагично нефинансирани. " В същото време има едни читалища, които стоят заключени, има едни библиотеки, които стоят заключени и те получават също толкоз запас, колкото тези, които работят ", сподели още Асен Василев.

Финансовият министър уточни, че повода за това е стандартът, който е изработен преди доста време и който е на субсидирана численост и квадратен метър. " Така се дефинира какъв брой запас страната ще ви даде на вас, с цел да си свършите работата. Не въз основата на това какъв брой деца са пристигнали в библиотеката, не въз основата на това, за което раздавахте премиите, а въз основата на това какъв брой бройки е имало в щата в края на 90-те години и какъв брой квадратни метра е вашата библиотека ", уточни още Василев.

По думите на министъра това е неговата " дребна борба " – да се промени стандартът, тъй че той да е обвързван с активността на библиотеките и читалищата, а не въз основата на квадратен метър. Василев описа, че три години предлага такава смяна и три години парите се одобряват, а стандартът остава.

" Тази година в бюджета предлагаме отново 30 милиона. Пак желаеме да е на база на това, който работи, да получи, да получи доста повече. Защото това е значимо за нашето общество. Надявам се този път да не кажат: " Хайде отново по стандарта за субсидираната численост и квадратния метър ", тъй като това са похабени пари от нашите налози. И то похабени, тъй като те убиват благоприятни условия да се случат по-добри неща в страната ", уточни Асен Василев.

" Целият бюджет е 100 милиона сега. Ние даваме още 28 милиона, това е съвсем 30 % нарастване. Но в случай че то се разпредели на квадратен метър и субсидирана численост, тези, които работите действително, съвсем няма да го усетите ", сподели той.

Асен Василев добави, че молбата му към общността на библиотекарите е да оказват помощ в тази борба, с цел да могат библиотеките да станат по-добри, да имат запас и да правят просветителската си активност с горделивост.

Общо четири награди бяха връчени на церемонията в " Топлоцентрала " през вчерашния ден вечерта. В категорията за районна медия бе отличен националният пресклуб на Българска телеграфна агенция във Варна. Останалите лауреати са уеб сайтът " Детски книги ", книжният център " Гринуич " и община Враца.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР