Работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй е

...
Работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй е
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй и Фраматом подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за 6-и блок

Работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е подсигурена за идващите 10 години, увери служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на сключване на съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната ни централа и " Фраматом ". Миналата седмица бе подписан и контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за с " Уестингхаус ".

" Първата доставка от " Фраматом " се чака да дойде през 2025 година С днешното съглашение де факто реализираме цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Диверсификация значи подмяна на един с най-малко два доставчика, работещи в конкурентна среда. По този метод целим сигурност на употребата и сигурност на доставките, и стопански резултат ", уточни Росен Христов. Той бе безапелационен, че държавното управление е приложило същия метод, както при гарантиране на доставките на газ.

" Атомната електроцентрала е перлата в нашата енергийна система, извънредно значим обект. Експлоатацията на оптимален потенциал е доста значима за енергийната и национална сигурност на страната ", добави министърът. Той означи, че на този стадий отработеното нуклеарно гориво може да се съхранява у нас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР