Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е

...
Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е
Коментари Харесай

Служителите, обслужващи полети страдат по-често от рак


Работата като чиновник, обслужващ полети наподобява завладяващо, само че тя е обвързвана и с рискове за здравето надалеч по-различни от връзката с раздразнени пасажери. Ново изследване разкрива, че чиновниците, обслужващи самолетни полети страдат по-често от някои типове рак, за разлика от преобладаващия им % в общата популация.

Учените са открили, че обслужващите полети страдат по-често от рак на млечната жлеза и малигнен меланом (най-злокачествената форма на рак). Ново изследване, оповестено в списание Environmental Health, открива същата наклонност и при разпространяване на други типове рак – на стомашно-чревния тракт, матката, маточната шийка , на щитовидната жлеза и други.

Като теоретичен помощник в Харвардското учебно заведение по публично здраве и съавтор в изследването Ирина Мордухович споделя изненадата от резултатите, които демонстрират по-голяма периодичност на рак на гърдата даже при дами с три или повече деца. Типично за честотата на рака на гърдата е, че рискът за развиването му понижава с по-големия брой раждания.

Според Мордухович дамите с три или повече деца най-вероятно постоянно недоспиват. Съчетанието на систематичното недоспиване със честата промяна на часовите пояси, изключително

при участващите в интернационалните полети води до нарушавания в циркадния темп. Тези нарушавания в съня се свързват и с покачвания риск от ракови болести.

Проучването не дава съответен отговор за причинно-следствената връзка сред получените резултати и естеството на работа на чиновниците, обслужващи самолетни полети. Те по-често са изложени на въздействието на някои канцерогени като пестициди, прахуляк от пожарогасители, реактивно гориво и други. Не за подценяване е и експозицията на по-високи равнища йонизираща радиация , което съгласно Световната здравна организация покачва риска за развиване на рак.

Свързани публикации.. Меланом – по кое време подозренията са основателни? 0 Рак на гърдата – стадии и диагностициране 1 Полетите със аероплан могат да причинят главоболие 0

На въпроса би трябвало ли да се тормозим за личното си здраве, в случай че летим постоянно, Мордухович споделя, че не сa извършени задоволително изследвания измежду пасажерите, само че все пак разумно е те да са изложени на сходна експозиция.

Стив Фиринг – професор по микробиология и имунология споделя своето удивление във връзка с високия % на меланомен и немеланомен рак на кожата измежду дамите в изследването спрямо % в обшата популация.

В Европа експозицията на йонизираща радиация при чиновници на полети се следи и взема под внимание от институциите по трудова медицина. За разлика от това в Америка няма законова рамка за това.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР