Работата е от серията Warhol`s Death and Disaster направена през

...
Работата е от серията Warhol`s Death and Disaster направена през
Коментари Харесай

Рокаджията Алис Купър намери неизвестна картина на Анди Уорхол

Работата е от серията Warhol`s Death and Disaster направена през 1953 година въз основа на вестникарски фотоси от пандиза Синг Синг, където са екзекутирани Юлиус и Етел Розенберг за интрига и помощ на съветските специфични служби. На червено-черната картината е изобразена електрически стол.

Преди две години същият този модел, само че в зеленото е бил продаден на търг за $11 милиона, написа Elle.



Според Шеп Гордън, дългогодишният управител на артиста, Купър и Уорхол стават другари в известния Max’s Kansas City в Ню Йорк.

" Това е станало през 72-ра, когато Алис се е преместил в Ню Йорк с приятелката си Синди Ланг ", сподели Гордън. " Анди е нещо като групи, и подобен е и Алис. Те обичат известните хора.Така започва тяхното другарство и те стартират да излизат дружно. "
Уорхол е участвал на концерт на Алис, където Купър сяда на електрически стол, еднакъв с този в картините му. Тогава, на приятелката му Синди хрумнала концепцията да посети студито на Анди и да купи една от картините с електрическия стол.

" Алис споделя, че си спомня за диалог с Уорхол за картината. Но не беше сиурен дали диалогът е бил действителен ", продължава да споделя мениджърът му.

Оказва се, че картината е непокътната дружно с оборудването за турнето на Купър от 70-те години.

" Майка на Алис си спомни, че има такава картина в склада ", споделя Гордън. " Така че, отидохме и установихме, че е през цялото това време творбата е седяла навита в една тръба. "

Картината е без автограф и има огромна възможност да не коства толкоз скъпо на търг. На времето, серията с електрическите столове на Уорхол не е била изключително известна, тъй като е кървава панорама, която никой не е желал да си я има на стената.

Гордън съобщи, че Купър е трансформирал решението си и в този момент обмисля да закачи картината Little Electric Chair в дома си, откакто се върне от турнето си в края на годината.

" Честно казано, в оня миг не мислех, че тя има някаква действителна стойност ", споделя мениджърът на Алис. " Анди Уорхол не беше " Анди Уорхол " тогава. Пък и това бяха времена на опиатите и рока. Но трябваше да видите лицето на Алис, когато специалистът по картините на Уорхол - Ричард Полски пристигна с информацията. Челюстта му падна и той ме погледна с въпроса " Ти съществено ли? Аз владея това? " "

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР