Р еджеп Тайип Ердоган успя да овладее опита за преврат

...
Р еджеп Тайип Ердоган успя да овладее опита за преврат
Коментари Харесай

DW: Предизвестеният край на Ердоган

Р еджеп Тайип Ердоган съумя да овладее опита за прелом от 15-и юли 2016 година, за който упреква своя някогашен съидейник Фетхуллах Гюлен. По време на двегодишното изключително състояние той употребява всички вероятни средства, с цел да отстрани възможните спънки пред безспорната си власт.

Въпреки това в никакъв случай до момента не е изпитвал такива опасения във връзка с нея. Последните изследвания сочат, че не би могъл да завоюва на идващите президентски избори. И има съответни аргументи за загубата на доверие - става въпрос за неточности, които Ердоган отхвърли да в профил. Грешки, типични за тирани, написа за Бану Гювен.

Той беше прекомерно нечовечен

След несполучливия опит за прелом Ердоган стартира най-масовата чистка в политическата история на Турция. Десетки хиляди военни, съдии, прокурори, държавни чиновници и преподаватели безпричинно изгубиха работата си и бяха заместени от близки до партията фигури. Журналисти, писатели и представители на гражданското общество бяха пратени в пандиза без изгледи в миналото да бъдат освободени. Неговите съперници в политиката бяха отстранени още преди този момент. През петте години, минали от опита за прелом до момента, Ердоган разгласи за терорист или непознат сътрудник всеки, който му се опълчи.

Той употребява изключителното състояние, с цел да затвори устата на сериозните медии. Сред тях е и осведомителният канал, за който аз работех. Подобни жестокости са сложни за приемане, даже от страна на почитателите на режима.

Той се надцени

Ердоган надцени външнополитическото си въздействие. Цялата страна заплаща цената за това. Какво си мислеше той, когато задържа американския свещеник Андрю Брансън и го упрекна във връзки с придвижването на Гюлен? За да освободи Брансън, той настояваше Тръмп да екстрадира Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания. Вместо това на Турция бяха наложени наказания и нарастване на митата. За няколко дни курсът на лирата по отношение на $ се срина с 40%.

Той избра неправилните хора

В обкръжението на Ердоган сега има единствено родственици, другари или хора, които му споделят само това, което той желае да чуе. Никой не загатва грешките му. Който се осмели да го направи, бива изхвърлен. Разкритията на един мафиотски необут демонстрираха някои от порочните практики в близкия кръг на президента. Включително изнудване на предприемачи със опасността да бъдат оповестени за последователи на Гюлен.

Той повтаряше грешките си

В рамките на две години Ердоган смени трима гуверньори на централната банка, тъй като не бяха съгласни с неговата парична политика. Въпреки икономическите действителности, Ердоган продължаваше да упорства, че високите лихви ще доведат до галопираща инфлация. Назначението на шурей му Берат Албайрак за финансов министър също не би положително решение - той стана причина централната банка да продаде 128 милиарда $, с цел да поддържа турската лира, което в последна сметка не попречи на валутата да се срине. Финансовите пазари си отдъхнаха след отдръпването на Албайрак, само че за лирата към този момент беше прекомерно късно.

Той ставаше все по-нетолерантен

Както всеки различен тиранин, Ердоган отговаряше на всяка форма на разнообразие с яд, принуждение или в най-хубавия случай с незнание. Независимо дали става въпрос за друго политическо мнение, прокюрдска партия, знаме с цветовете на дъгата, студенти, феминистки - той инструктираше полицията и правосъдната власт да работят брутално против тях.

Веднъж Ердоган назова опита за прелом "божи подарък ", тъй като вярваше, че той ще му разреши да овладее страната изцяло. Но позволи следващата неточност, типична за тираните, като повярва, че е несломим. И не помни, че тиранията е система, която има край. Нейната природа предопределя нейното заличаване. Като черна дупка, която се свива, до момента в който изчезне изцяло.

Поведението на Ердоган след несполучливия опит за прелом форсира още повече този развой. Изглежда, че той е достигнал точката, в която тиранията окончателно изчезва в черна дупка.

Турската журналистка и телевизионна водеща Бану Гювен написа в разнообразни немски и турски медии. Тя живее в Германия от 2018 година.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Продавам бормашина. Работи без ток и акумулатори. Ето вижте я! - Ама това е " Калашников "!!?? - Е, нямам визия каква марка е, само че прави… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниВижте детайлности за сестрите и супермоделиСводниците вербували млади дами в България и настанявали ги в ГерманияЮристите ще се произнесат до каква степен и по какъв начин основанията в сигнала за отстраняването на основния прокурор могат да бъдат придвижени по съответния законов ред, съобщи служебният премиерТова оповестиха от Младежки спектакъл " Николай Бинев " Моята оценка за дейностите на основния прокурор съм я дал още предходната година, съобщи президентътЗабележителни участници, нови борби и тежки тествания предстоят от септември по NOVAБроят на починалите при пагубните наводнения в Германия доближи 133И какъв е отговорът на ФейсбукПразникът на светицата е в третия ден от горещницитеНИМХ издаде предизвестие от първа степен - жълт код, за горещо време в цялата странаЗа миналото денонощие са потвърдени 76 нови случая на коронавирусЧесто казусът не е в доставчика, а поради други фактори„ Делта “ настава “, предизвести министър председателят БенетАнгелов: Защо в този момент служебният здравен министър Кацаров си " напомни " за тази хоспитализация?Премиерът Марк Рюте разгласи бедствено състояние в ЛимбургСлужебният министър на финансите изясни за какво е отказал на ИТНОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР