Р аковите и сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт

...
Р аковите и сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт
Коментари Харесай

Електронните цигари намаляват заболеваемостта от тютюнопушенето

Р аковите и сърдечно-съдовите болести са водещата причина за гибел в световен мащаб. А главният рискови фактор за тези убийци на човечеството е тютюнопушенето. И това не се е трансформирало през последните три десетилетия. Вторият по значимост рисков фактор е използването на алкохол. През 1990 година третото място е заемала несъразмерната консумация на сол. Сега тя е изместена от затлъстяването.

Данните изнесе доктор Питър Харпър – международно приет английски онколог, един от създателите на Лондонската клиника по онкология и съветник от над 25 години на лондонската болница „ Сейнт Томас и Гайс “. Член е на управителния съвет на Американското сдружение на клиничните онколози. Той приказва в границите на медийния семинар „ Въпроси и отговори за електронните цигари: Експертите имат думата”, проведен от Арбилис.

В България има повече от 2 милиона пушачи. Цигари пушат 38% от пълнолетните българи, като в това отношение единствената европейска страна, която ни изпреварва е Гърция, с 42%, по данни на последия отчет на Евробарометър. Делът на пушещите българи за жалост е резистентен във времето и не се е трансформирал от 10 години насам, демонстрират данните от отчета.

По света цигари пушат повече от 1 милиард души, като съгласно прогнози на СЗО тази численост ще се резервира до 2025 година Всяка година от свързани с тютюнопушенето болести умират над 8 милиона души, а в България смъртните случаи поради цигарите са десетки хиляди.

Отчитайки тези стряскащи данни, доктор Харпър обаче изрази убеденост, че с новите технологии огромна част от отрицателните резултати на тютюнопушенето могат да бъдат преодолени и по този начин да се понижи вредата за пушачите, които не могат да се откажат.

Основният проблем е, че за доста от пушачите пристрастяването към цигарите е толкоз мощно, че те не могат да се откажат от нездравословния табиет, даже да им е изцяло ясно, че той ще ги убие. Например 64% от пушачите, диагностицирани с рак, не престават да пушат, както и към 20% от тези, претърпели инфаркт, уточни английския онколог.

Така най-хубавото решение на казуса с тютюнопушенето – всички просто да откажат цигарите, на процедура няма по какъв начин да бъде сбъднат.

Ето за какво, показва доктор Харпър, електронните цигари се явяват по-малко рискова опция, с която вредите от тютюнопушенето да бъдат доста понижени.

Цигареният пушек съдържа над 6000 химически съединения. 93 от тях са избрани от Американската организация по храни и медикаменти FDA като канцерогенни.

Това, което отличава електронните цигари е, че при тях няма пушек, тъй като няма горене. Електронните цигари нагряват и изпаряват течност, съдържаща никотин, пропиленгликол и аромати. За разлика от тях, известните у нас устройства за нагряване на тютюн нагряват същински тютюн при следена температура, още веднъж без да го изгарят. Така и при двете бездимни други възможности се отстранява горенето и цигарения пушек, в резултат на което се понижава риска спрямо горимите цигари.

Проучвания от целия свят откриват, че електронните цигари са по-малко нездравословни от тютюнопушенето, регистрира Вержиния Джевелекова, началник на отдел „ Връзки с обществеността” във Филип Морис България.

„ Виждаме опцията електронните цигари да станат опция за пристрастените пушачи, които да получават търсените равнища на никотин, като се понижат нездравословните резултати на тютюнопушенето”, уточни Джевелекова.

Проф. доктор Борислав Георгиев - шеф на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, София, цитира проучване на научната мрежа „ Кохрейн”, което открива, че електронните цигари с никотин водят до по-високи равнища на отвод от тютюнопушенето във Англия спрямо останалите никотин-заместващи артикули като никотинови дъвки и пластири.

Според немския Федерален институт за оценка на риска BfR, вейпинг устройствата са с 95% по-малък риск от елементарните цигари, а рискът за близките от изпаренията на е-цигарите е пренебрежим. Хроничният риск от ракови болести, породен от използването на електронни цигари, е оценен на 0,5% по отношение на риска при тютюнопушенето.

Изследване на Агенцията по публично здраве на Англия (Public Health England) също заключава през 2015 година, че е-цигарите са с 95% по-малко нездравословни от стандартните.

Организацията за надзор на тютюнопушенето във Англия ASH – “Action on Smoking and Health” счита, че „ съгласно актуалните данни е-цигарите са по-малко нездравословни от обичайните тютюневи артикули, когато се употребяват по предназначение”, т.е. като средство за отвод.

От години Англия е водещ образец в политиката за понижаване на вредата от тютюнопушенето, като там на пълнолетните пушачи в рискови групи, които не могат да спрат цигарите, се предписват по-малко рискови други възможности като електронни цигари.

Агенцията по публично здраве в Англия Public Health England разгласи в последния си отчет от февруари тази година, е-цигарите са помогнали на най-малко 20 000 души във Англия за една година да спрат пушенето.

„ Един доктор не може публично да каже на пациента, да премине от елементарни към електронни цигари. Това, което може да направи, е да запознае пациента със здравните опасности. Няма безрисков метод от позиция на здравния риск”, акцентира доктор Георгиев. „ Ние като лекари желаеме да се отстрани тютюнопушенето, само че има една категория хора, които не могат да се откажат и за тях би трябвало да търсим и предложим алтернативи”.

Любомир Серафимов, представител на „ Българската вейп асоциация” разяснява, че е-цигарите в България към този момент са мощно контролирани. Например никотиновото наличие е лимитирано до 2%, съгласно закона.

Той акцентира, че продуктите, довели до рецесията с белодробното заболяване EVALI вслествие на употербата на е-цигари в Съединени американски щати през 2019 година, нямат нищо общо с предлаганите на българския пазар. Там ставаше въпрос за незаконни устройства и течности, в които са добавяли дестилат от марихуана (тетрахидроканабинол), разводнен с витамин Е ацетат, което не може да се разгради от организма. Именно екстракта от витамин Е предизвиква белодробното заболявание - влизайки в белите дробове, може да има съдбовен резултат. В Европа такива артикули обаче не се оферират, нито в България, и не сме ставали очевидци на такава рецесия.

„ Делът на е-цигарите на пазара в България е доста дребен – под 1%. Те станаха известни след налагането на възбраната за пушене на закрито преди години. По това време, обаче, пазарът беше нерегулиран и доста от предлаганите артикули бяха некачествени и разочароваха потребителите”, уточни Серафимов.

Колегата му Димитър Гигов акцентира, че „ потребителите би трябвало да се осведомят преди да закупят даден артикул, както за наличието на течностите, по този начин и за компанията производител. Тези артикули не са съвременни играчки за непушачи. Те са предопределени единствено за пълнолетни пушачи, които желаят да се откажат от тютюнопушенето”.

„ Еднократните е-цигари станаха съвременни през последните няколко месеца. Продажбата на такива устройства на малолетни е незаконна”, добави Гигов.

В тази връзка доктор Харпър опроверга друго публикувано безпокойство, обвързвано с е-цигарите, че те разпространяват пушенето измежду младежите.

Според данните на Агенцията по публично здраве в Англия едвам 0,2% от младежите на възраст сред 11 и 18 години, които не са пушили, употребяват е-цигари най-малко един път седмично.

Проф. Анхел Гонсалес Урея от Автономния университет на Мадрид показа резултатите от обстоен химически разбор и съпоставяне елементарния тютюнев пушек и на аерозола от е-цигарите. Съдържанието на токсични химични съединения в аерозола на електронните устройства е понижено с над 90% по отношение на цигарения пушек.

Изключително значимо е, от позиция на заплахата за близките, така наречен пасивни пушачи, че никотинът в аерозола от е-цигарите е доста по-малко в сравнение с в цигарения пушек. Концентрацията на никотин в аерозола е над 100 пъти по-ниска на разстояние от един метър, съпоставено с пушека от една цигара. Това важи както са вейпинг устройствата, по този начин и за тези с нагряване на същински тютюн като IQOS.

„ Ако вървите по улицата сте изложени на повече нездравословни субстанции поради автомобилния трафик, в сравнение с в случай че до вас някои употребява е-цигара”, уточни проф. Гонсалес.

Експертите са безапелационни, че е-цигарите не са опция на цялостния отвод от пушене. Те съдържат никотин и не са безрискови за здравето. Но спрямо елементарните цигари могат да понижат доста здравния риск, помагайки както на пристрастените пушачи, по този начин и на системите за опазване на здравето.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> --> Не пропускай
Специално

Създадено за Medical Dent
Счетоводител на обзор при психиатър: - Докторе, не мога да заспя! - А за какво не опитате да броите овце? Много приспивно работи. - Опитах. Обаче… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниХоспитализираните сега са доста повече, в сравнение с по време на втората вълна през ноември предходната година, добави доцент КунчевИнтервю с доктор Бранимир Кирилов - един от водещите имплантолози и орални хирурзи в БългарияФормацията откроява пет основни стопански ограничения, които да изведат страната от тежкото състояниеСпоред нова публикувана информация се допуска, че по този начин Мартин Башир е уредил скандалното си изявление с принцесаПродуктите се продават свободно, без никой да подсигурява за качеството имТурски туроператори провеждат екскурзии до Москва с имунизиране против КОВИД-19Сред акцентите за април са полуфиналите за Купата на България, срещи от родното състезание, значими мачове от британската Висша лига, финали във волейболната СуперлигаСемейство на умрял мъж откри, че е погребало различен човекКак се е зародил празникътСигналите за нарушавания на човешки права включват всеобщи изтезания, случайни арестувания, изтезания и наложително изселване на цивилно население " Знаех, че Полфрийман е напуснал страната. Интересно е за какво информацията излиза чак два месеца след случката ", разяснява Димитър КръстевКакво поучават експертитеЗасега претекстовете на нападателя са неизвестниДимитър Делчев от село Брод разкрил патрони и разрушени прозорци на дома сиВижтеВижте кои са теОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР