QuEra е намалила значително процента на грешките на кубитите. Нейният

...
QuEra е намалила значително процента на грешките на кубитите. Нейният
Коментари Харесай

Важно постижение: първият в света устойчив на грешки квантов компютър ще започне да се продава през 2024 година

QuEra е понижила доста % на грешките на кубитите. Нейният първи търговски наличен компютър ще излезе на пазара още тази година. Той ще има 256 физически кубита и 10 логичен кубита.

Логическите кубити (кубитите, свързани посредством квантово заплитане) понижават грешките в квантовите компютри, като съхраняват едни и същи данни на разнообразни места. По този метод се диверсифицират точките на щета при осъществяване на калкулации.

Новата машина на QuEra, с 256 физически и 10 логичен кубита, ще стартира да се продава в края на 2024 година Това се вижда в известието, оповестената в Nature публикация на откриватели от Харвард, QuEra и няколко други институции. Статията разказва работещ квантов компютър, съдържащ 48 логичен кубита (най-големият брой логичен кубити, тествани до момента).

„ Това е първата машина с квантова промяна на грешките “

казва съавторът на проучването Хари Джоу, физик в QuEra и Харвардския университет.

Въпреки че този компютър не е задоволително мощен, с цел да бъде потребен самичък по себе си, той дава платформа, на която програмистите могат да стартират да тестват кода на бъдещите квантови компютри, споделя още Джоу.

Защо квантовите калкулации изискват промяна на грешките?

Докато стандартните компютри съхраняват информацията в битове със стойност 0 или 1, квантовите компютри употребяват кубити. Това са суперпозиции сред 0 и 1, които употребяват законите на квантовата механика.

Кубитите могат също по този начин да бъдат свързвани между тях благодарение на квантово усложнение и да съществуват в няколко положения по едно и също време – това им разрешава да правят доста калкулации доста по-бързо от класическите компютри. Но кубитите могат елементарно да бъдат смущавани, което ги прави податливи на неточности: към 1 на 1000 кубита се проваля, спрямо 1 на 1 милиард бита в стандартните компютри.

Най-големият квантов компютър, основан към днешна дата, има единствено към 1000 кубита. Но високият % на неточности лимитира евентуалното му разширение. Коригирането на грешките може да противодейства на склонността на кубитите да дефектират, а основаването на логичен кубити е един от най-ефективните способи.

Намаляване на квантовия звук

Според Джоу новата система за поправяне на неточности се основава на остатъка на данни, при който една и съща част от данните се съхранява на няколко места. Това значи, че логическите кубити правят едни и същи калкулации за няколко физически кубита, което доста понижава % на грешките. Ако един или повече физически кубити се повредят, изчисленията могат да продължат, защото данните са налични на друго място.

Междувременно QuEra възнамерява да показа на пазара няколко квантови компютъра през идващите години. Компанията ще стартира с машина с 30 логичен и 3 000 физически кубита, която ще бъде пусната през 2025 година По-мощен компютър с 10 000 физически и 100 логичен кубита е плануван за 2026 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР