Qualcomm официално представи флагманския мобилен процесор Snapdragon 8 Gen 3.

...
Qualcomm официално представи флагманския мобилен процесор Snapdragon 8 Gen 3.
Коментари Харесай

Qualcomm представи Snapdragon 8 Gen 3 – 30% по-бързо CPU, 25% по-бързо GPU и много функции с ИИ

Qualcomm публично показа флагманския мобилен процесор Snapdragon 8 Gen 3. Той е създаден по 4-нанометров (nm) софтуерен развой и е предопределен за флагмански смарт телефони.

Snapdragon 8 Gen 3 разполага с едно Kryo Prime ядро, основано на Cortex-X4, с периодичност 3,3 GHz, пет производителни Cortex-A720 ядра (три с периодичност 3,2 GHz, две с периодичност 3,0 GHz), както и две енергийно ефикасни Cortex-A520 ядра с периодичност 2,3 GHz.

Производителят твърди, че обновеното графично ядро Adreno в процесора обезпечава продуктивност и енергийна успеваемост, които са с 25% по-добри от тези на предшественика му, а успеваемостта на трасирането на лъчи е с 40% по-добрo.

Qualcomm твърди, че Snapdragon 8 Gen 3 поддържа гейм енджина Unreal Engine 5 и световно осветяване Lumen, трасиране на лъчи в действително време, както и технологията за мащабиране на изображения Snapdragon Game Super Resolution, която разрешава мащабиране до 8K резолюция. Освен това чипът има благоприятни условия за шифроване и декодиране на AV1.

Snapdragon 8 Gen 3 ще се употребява в смарт телефони с разграничителна дарба на екрана до QHD+ и 144Hz периодичност на освежаване, поддържа връзка с външен екран с разграничителна дарба до 8K и 30Hz периодичност на освежаване или до 1080p и 240Hz периодичност на освежаване. Новият чип също по този начин ще поддържа панели с 10-битова дълбочина на цветовете, динамична периодичност на освежаване (VRR) от 1 до 240Hz, поддръжка на HDR10, HDR10+, HDR vivid и Dolby Vision.

Qualcomm обърна особено внимание на разширението на опциите с изкуствен интелект в новата мобилна платформа. В Snapdragon 8 Gen 3 се употребява новият Hexagon NPU (Neural Processing Unit), който обезпечава 98% усъвършенстване на продуктивността и 40% усъвършенстване на енергийната успеваемост при задания, свързани с работата на логаритми с ИИ спрямо предшественика си. Новият NPU поддържа ИИ езикови модели с до 10 милиарда параметъра, в това число известните огромни езикови модели (LLM) и модели на машинно зрение (LVM), както и автоматизирано различаване на тирада (ASR), основано на трансформаторни невронни мрежи.

За Snapdragon 8 Gen 3 се твърди, че е разполагаем и тройният 18-битов когнитивен профилиран ISP на Qualcomm Spectra с поддръжка на разнообразни функционалности за редактиране и възстановяване на видео и изображения с изкуствен интелект. Те включват: Video Object Eraser на Arcsoft за унищожаване на хора и предмети от видео, Zoom Anyplace на Samsung за снимане на изображения на движещи се обекти с 4-кратно нарастване, без да се жертва качеството, HDR Photo на Dolby, усъвършенствани боке резултати, Vlogger’s View за едновременен видеозапис от предната и задната камера на устройството и други. Поддържат се конфигурации от до три 36 MP камери или 36+64 MP камери, както и единична камера с резолюция до 200 MP.

Чипът получава и интегриран Snapdragon X75 5G модем с Qualcomm FastConnect 7800 с поддръжка на Wi-Fi 7 (5,8 Gbps), Bluetooth 5.4 и Bluetooth LE Audio.

Qualcomm отбелязва, че устройствата, основани на Snapdragon 8 Gen 3 се възнамерява да бъдат пуснати от ASUS, Honor, iQOO, MEIZU, NIO, Nubia, OnePlus, OPPO, realme, Redmi, RedMagic, Sony, vivo, Xiaomi и ZTE. Първите нови артикули, основани на новата платформа ще бъдат оповестени през идващите седмици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР