Qualcomm и Meta ще работят заедно, за да постигнат мечтаното

...
Коментари Харесай

Qualcomm+Meta = новият Wintel?


Qualcomm и Meta ще работят дружно, с цел да реализиран мечтаното обединение на физическата и цифровата действителности в едно цяло (снимка: CC0 Public Domain)

„ Ние вървим към разбъркване на физическите и цифровите пространства “ – това съобщи по време на встъпителната си презентация на IFA 2022 в Германия основният изпълнителен шеф на Qualcomm Кристиано Амон. Той и шефът на Meta Марк Зъкурбърг дадоха да се разбере, че двете корпорации ще работят дружно в дълготраен проект за цялостното обединение на цифровата и действителната действителност.


Амон още веднъж дефинира технологиите на компанията като „ вашия билет за метавселената “ и акцентира, че компанията ще продължи партньорството си с Meta в дълготраен проект. Изглежда упоритостта на двата ИТ колоса е да доразвият технологиите си по този начин, че да дават на хората въздействащи и персонализирани виртуални преживявания, сливащи цифровата и действителната реалност.

И в случай че е вярна тезата, че смесената действителност ще е новата итерация на Глобалната мрежа, то вероятно тандемът Qualcomm+Meta има всички шансове да се трансформира в преобладаващ на пазара – по този начин, както в миналото бяха чип-производителят Intel и Microsoft посредством операционната система Windows (откъдето идва и съкращението Wintel: Windows+Intel).

„ Това е в действителност вълнуващо бъдеще за технологиите. Сливането на физическото и цифровото пространство фундаментално ще промени интернет в тримерен интернет “, сподели Амон. Според него, технологиите на Meta и Qualcomm имат точно тази цел.

По време на речта на Амон основният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг се включи във видео, с цел да подчертае по какъв начин дълготрайното съдействие с Qualcomm ще помогне за даване на нови типове „ завладяващи преживявания “, употребяващи съгласуваност, калкулации, хардуер и други технологии.
още по темата
„ Усещането за наличие на различен човек е свещеният граал на обществените технологии “, сподели Зукърбърг. „ Това не е нещо, което можем или бихме построили сами… Тук идва ролята на партньорството ни с Qualcomm “.

Отбелязвайки, че съществуващото съдействие е породило появяването на артикули като Oculus Go и Quest 2, Зукърбърг съобщи, че инженерното партньорство в бъдеще ще докара до въвеждане на носими технологии, които да усъвършенстват платформите Snapdragon XR за потребление в Meta устройства. „ Все още сме в ранните стадии на метапространството “, сподели Зукърбърг. „ Нямам самообладание да видя какво ще изградим дружно “.

„ Очакваме всяко устройство да бъде интелигентно, да има изкуствен интелект, да бъде обвързвано с облака през 100% от времето, с цел да се допре до неограничената изчислителна мощност на облака и да основава изцяло ново изживяване…. И това в действителност е необикновено бъдеще, “ сподели още Амон.

„ Като си партнираме с Meta, ние събираме двама от международните водачи в метавселената, с цел да революционизираме бъдещето на компютрите за милиарди хора през идващите години “, добави той. „ Изграждайки нашето взаимно водачество в XR, партньорството ще ни разреши да доставяме най-хубавите в класа си устройства и преживявания, с цел да трансформираме метода, по който работим, играем, учим, сътворяваме и се свързваме в една изцяло осъществена метавселена “.

Ръководителят на Qualcomm предвижда, че технологии като 5G ще подтикват забележителното разширение на интелигентността на устройствата, осигурявайки контекстово схващане и опция за взимане на решения в действително време, до момента в който потребителите са свързани към облака.

„ Истината е, че ние в този момент проектираме тези артикули, като мислим за преживяването – освен в мобилните устройства, само че и по какъв начин пренасяме тези преживявания на други устройства, употребявайки изкуствения разсъдък в съвсем всичко. Не става въпрос единствено за камери, само че и за компютърно зрение, което варира – от телефони до самостоятелни коли ”, сподели Амон.

Свързаността е част от всяко преживяване през днешния ден, всяко приложение, добави той. Живеем в епоха, обвързвана с облака. Според него, основна роля в този преход ще има Wi-Fi технологията, наред с 5G.

„ Wi-Fi в действителност е сериозната технология, работеща дружно с 5G за работа, за игра, за учене и в никакъв случай не съм виждал време на повече нововъведения в Wi-Fi от настоящето. Особено като се замислите какво се случва с рутерите, които в действителност се трансформират в център за съгласуваност. Те би трябвало да отделят работните данни от данните за развлеченията, сериозните за задачата IoT данни и така нататък Ще покажем по какъв начин извеждаме продуктивността на Wi-Fi 7 на идващото равнище “, заключи Амон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР